Стотици пчелни семейства са отровени тази пролет при неправилно пръскане на земеделски земи с пестициди, сигнализират стопани от различни райони на страната.
 
 
Съобщения за масови отравяния на пчели и тежки загуби на пчеларите постъпват в държавните институции от областите Враца, Плевен, Добрич, Варна. Нормативната база забранява земеделските култури да бъдат обработвани с препарати за растителна защита в периода на цъфтеж, обясняват стопаните.
 
Областният Пчеларски Съюз - Плевен организира протест срещу отравянията на пчели на 4 май тази година, събота, от 10:00 часа пред Областната управа и Община Плевен.
 
Снимка: Нова ТВ
 
По неофициална информация отровените пчелни семейства са стотици хиляди, но единици са стопаните, които декларират загуби, съобщи Нова ТВ.
 
„Не съм получавал никаква информация от арендаторите, че ще бъде пръскано. Предупреждение трябва да се извърши 72 часа преди това, може и чрез e-mail или sms. Това не се случи”, каза Юмер Халил, пчелар от бургаското село Малина пред телевизията.
 
Негови колеги настояват видеоклипове от пръскането, които Юмер е заснел, да се приемат като абсолютно доказателство за нарушение – при констатиране на такова да бъдат спрени субсидиите, да бъдат наложени санкции и да се конфискуват машините, с които е пръскано.
 
Снимка: бТВ
 
Семейството на Мария и Ивайло Дочеви от врачанското село Струпец е загубило 173 пчелни семейства, съобщи бТВ. Стопанството е платило 800 лв. за изследване на мъртвите пчели и така е доказано, че причината е отравяне с глифозат. Фермерите са подали сигнал в
 
Областната дирекция по безопасност на храните и настояват за обезщетение от държавата. Стопанството работи от пет години и е получило одобрение по мярка „Млад фермер“, като е очаквало 70-80 хил. лв. субсидия, но сега губи всичко.
 
„Държавата ни е само на хартиен носител“, каза Ивайло Дочев, отчаян от щетите върху пчелина, който е единственият бизнес на четиричленното му семейство.