Празникът на меда Айтос - 2009 събра най-добрите производители в морския град. Те показват богат асортимент на мед и пчелни продукти, най-новите кошери, закупени от айтоските пчелари, с финансиране по тригодишната програма за развитие на пчеларството в България и пчеларски инвентар. За първи път в историята на пчеларството в Айтос, през 2009 година местните пчелари вадят манов мед, похвалиха се самите те на откриването.

"Нашият мед го използват като подобрител заради много високите си качества. За съжаление в тази област властва китайският мед, който рязко сваля цените в световен мащаб. Много популярен сега е сиропът, който китайците приготвят от мед - още едно менте на пазара", заяви при откриването на празника Ончо Ончев - Председател на пчеларското дружество. Той се оплака, че много от пчеларите все още не са получили парите си за продадените през миналата година количества мед на "Булмед".

2009 г. беше от лошите сушави години и за пчеларите. Оказа се, че най-малко мед производитеилте са вадили от кошерите в селата Карагеоргиево и Чукарка, там където посевите от кореандър даже не поникнали.

Организатор на празника е Пчеларско дружество "Цвят" в Айтос. Съорганизатори са Община Айтос, местни фирми и организации. Празникът ще продължи до 25 септември. През 2008-ма Пчеларското дружество пое инициативата да възстанови старата айтоска традиция отпреди 40 години, според която всяка есен в града се е организирал голям пазар за продажба на пчеларски инвентар и мед. Точно преди 50 години от този пазар си купил първия кошер най-старият айтоски пчелар - 83-годишният Атанас Славов. По-младите пчелари пък запознаха айотзлии с наложилата се напоследък апитерапия - лечение с мед.

Айтоският празник на меда тази година е посветен и на нововъведенията в пчеларството. На пчеларското тържище освен новите кошери, които намаляват заболеваемостта при пчелите, се представят и модерните в момента пчелни рамки от пластмаса.