През първата седмица след коледните и новогодишните празници има известно успокояване на пазара. С намаляването на търговската активност се наблюдава спад на цените на голяма част от плодовете и някои зеленчуци. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. 
 
В същото време цените на основните хранителни стоки остават сравнително стабилни и се задържат около нивата преди празниците.
 
Седмичните колебания при цените на по-голяма част от основните хранителни стоки са в диапазона ±2-3%. През седмицата се наблюдава слаба тенденция на поскъпване на брашното с около 1,5 – 2,5% (1-2 ст./кг). При лещата има поевтиняване на седмична база от 3%.
 
Цените на млечните и месните произведения остават сравнително стабилни, с незначителни седмични колебания от ±2%.
При цените на плодовете и зеленчуците се наблюдава стабилизиране на цените и връщането им на нивата от средата на декември. 
 
 
От наблюдаваните плодове поевтиняване на седмична база има, както на цитрусовите плодове, така и на бананите и ябълките. По-силен изразен спад спрямо последната седмица на миналата година има при портокалите, грейпфрутите и бананите, като поевтиняването е в диапазона 4 – 8%.
 
При движението на цените на зеленчуците през изтеклата седмица се наблюдава поскъпване на оранжерийните краставици средно с 15-20%, на зелето с 15% и на морковите средно с 8%. Цената на доматите се задържа около нивото от предходната седмица, картофите поевтиняват леко, а цените на останалите зеленчуци остават сравнително близки до нивата от края на декември.
 
Кривата на индекса на тържищните цени имаше устойчив възходящ тренд от началото на м. ноември, а през седмицата непосредствено преди Нова година отбеляза по-силен ръст. От първата седмица на януари индексът се успокоява, а стойностите му се връщат на нивото края на декември. Понижаването на стойностите на индекса на седмична база е  2,4%.