Първото модерно торище според изискванията на ЕС е в кравефермата във великотърновското село Камен, където се отглеждат 600 крави. Съоръжението тип “Лагуна”, скоро ще бъде завършено, съобщи за Фермер.БГ управителят на кравекомплекса Доско Досев. Торището ще побира 7 хил. куб. м торови отпадъци от фермата. Те ще отлежават 4 месеца, след което ще се изсмукват в цистерна и ще отиват за наторяване на нивите. Торовата течност няма да се разпръсква, а чрез специални дюзи ще се внася в почвата и така ще се избегне неприятната миризма на полето.

Замърсяването на водите и почвата с нитрати е голям проблем при опазването на околната среда. То се причинява най-вече от земеделски източници. Затова едно от изискванията, за да се предотврати това замърсяване, е изграждането в животновъдните стопанства на модерни торища. За тяхното финансиране може да се кандидатства с проекти по Програмата за развитие на селските райони.

Фермите в нитратно зависимите зони във Великотърновска област, които са в Свищовска, Полскотръмбешка, Стражишка, Павликенска, Горнооряховска, Сухиндолска и Златаришка община, са задължени да имат съвременни торища. За финансово подпомагане при изграждането им ще кандидатстват и кравефермата в Страхилово, която е построена по САПАРД, на земеделските кооперации в Царевец и Куцина.

Срокът за подаване на проекти е до края на 2010 г., обяснява Бонка Чолакова от Областната служба за съвети в земеделието. ЕС ще поеме половината от направените разходи. Ще се финансира проектирането и изграждането на съоръжения за събиране и съхранение на оборския тор, покупката на специализирана техника за извозването му от оборите до мястото за съхранение, на тороразпръскващо ремарке.

Още по темата:

Изграждат първата в страната лагуна за тор в стражишкото село Камен

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!