Пълен провал на схемата "Училищен плод" до момента. Ефектът е нулев, както за фермерите, които не успяха да намерят чрез нея нов канал за реализация на продуктите си, нулев ефект и за учениците от училищата, които символично бяха "захранени" с вносни плодове със съмнително качество.

 

Заради тромавата процедура и големият набор необходими и сложни документи, схемата "Училищен плод" бе провалена до момента. Друга причина да се стигне до тук са и малкото пари предвидени по нея. Не малко обаче изглежда са парите, които няколко обслужващи МЗХ телевизии и PR агенции са взели за да излъчват и новата реклама за "Училищен плод", от която гимнастикът Йордан Йовчев хрупа сорт вносна ябълка.

 

За "ефективността" на схемата "Училищен плод" ви припомняме, пример от цялата Област Добрич, в която има не малко производители на кайсии, череши, ябълки и др. плодове, а не бе подадено нито едно заявление за доставки. Не бе подадено също и нито едно заявление от зеленчукопроизводители, които по схемата могат да доставят домати, краставици, пипер и моркови.

 

Прилагането на Схемата се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет, под формата на национално съфинансиране и държавна помощ. Общият размер на бюджета по схемата за 2010/2011 бе  7 293 540,67 лева.

 

© 2010 Фермер.БГ