Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Овцевъдство на високо ниво с DELAVAL

Теодора заедно със своето семейството избират нелекия път – да правят бизнес в животновъдството

Овцевъдство на високо ниво с DELAVAL
Автор: Фермер.БГ
Желанието да се развива в България е мотивацията на 32 годишната Теодора Вълова, да управлява и да се грижи за семейната ферма в плевенското село Писарово, вярвайки, че в България може да има качествено животновъдство на високо ниво.
 
 
„Започнахме през 2012 година с 50 овце, сега животните ни са над 1000 от породите Асаф, Аваси и Плевенска черноглава“, разказва Теодора и допълва „Аз съм израснала в това село, дядо ми винаги е гледал овце, това беше неговата страст, която предаде и на нас. Още помня вкуса на хубавото сирене и мляко“.
 
Подтикната от любовта към животните започва устремена да развива овцефермата. Теодора заедно със своето семейството избират нелекия път – да правят бизнес в животновъдството, предприемаческият им дух и новите технологии им помагат да се справят успешно.
 
„Предизвикателствата са много, трудностите също, животновъдството не е лека работа. Има и моменти на отчаяние, но стремежът за развитие и резултатите, които вече са налице ме карат да продължавам напред“, каза Теодора.
 
В овцефермата на семейство Вълови всичко, което се изкара, се инвестира – и от субсидии, и от кредитите. Те сами произвеждат фуражите - силажа и сенажа. Целта им е да подобрят условията и начина на оглеждане на животните, както и да механизират почти всички процеси.
 
„За първи път кандидатствахме по програма през 2015 по подмярка 4.1 за модернизация, одобриха ни и изградихме много модерна доилната зала Delaval SG 2x12,  с помещение за съхранение на млякото“, спомня си фермерът.
 
 
Мотивирана, Теодора вече мисли за надграждане на доилната зала с още 2х12, защото плюсовете на тази система за доене са много.
 
„Сега доим цялото стадо за около два часа. Животните са много по-спокойни, на доячите вече не им се налага да ги дърпат и викат по тях, само като чуят зареждането на  хранилките, сами тръгват към доилната. Процесът е много по-бърз, а след внедряването на доилната инсталация, повишихме млечната производителност с около 25 %“, коментира тя.
 
Внедрената доилна инсталация за овце и кози е с най-новата конструкция на DeLaval и първата в България, а доилната сграда е оборудвана с ветрозащитни щори. Всяко доилно място разполага с индивидуален доилен апарат и затова няма нужда от изчакване. След издояването - до последна капка мляко, доилният апарат се отделя автоматично. За всяко доилно място има индивидуален електронен млекомер, който показва количеството суровина, потокът на млякото по време на доенето, както и времето, за което е издоено. Охладителният танк освен, че охлажда по-бързо суровото мляко за времето, в което е бактерицидната фаза, има и вградена миеща система, гарантираща неговата  хигиена.
 
 
Теодора Вълова високо оценя работата на фирма Агритоп за поддържането на техниката и доилната зала. Тя работи с новия търговско-сервизен център на фирмата в град Долни Дъбник.
 
„Изключително доволна съм от съвместната ни работа с Агритоп, бързата им реакция, навременното обслужване и осигуряване на резервни части и консумативи. Наскоро имахме проблем с токов удар, беше късно вечерта, сервизният им екип пристигна във фермата за 20 минути и проблемът беше отстранен. В лицето на Агритоп открихме правилния партньор“, категорична е Теодора.
 
Стремежът на семейство Вълови е подобряване на млечността на животните (тази година закупуват и кочове Лакон), а мечтата на младият овцевъд е затваряне на цикъла с малка семейна мандра за сирене и мляко. 
 
 
Дали заради младостта си или заради амбициозния си характер, Теодора не спира да планира и да чертае планове за увеличаване на стадото с млечни породи, изграждане на нови обори и още модернизации, за да осъществи идеята си за устойчив бизнес.
 
„Работи се здраво, 365 дни - 24 часа в денонощие“, казва Теодора. А на въпроса „Защо?“ Теодора ни отговори убедително: „Защото вярвам, че има бъдеще в животновъдството, навсякъде има рискове, но ако не рискуваш не печелиш“, допълва тя.
 
Успехите за Теодора и семейството й не спират, инвестициите в овцефермата и постоянното им надграждане беше оценен в конкурса “Европейска награда за млади фермери”, организиран от евродепутатът Владимир Уручев и Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Теодора бе една от номинираните в националната надпревара. Теодора Вълова спечели отличието „Най-устойчив проект“. Предстои й посещение на финала за Европейската награда, който ще се проведе в Брюксел, като един от делегатите на Конгреса на младите фермери. 
 
 
Повече информация за продуктите на фирма Агритоп може да откриете на интернет адрес: www.agritop.bg и телефон: 02 / 971 26 20.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Фермер: Постигнах отлични добиви със системата за напояване от Агритоп
 
Какво ни казахте: Ще се възползват ли фермерите от подпомагането de minimis
16.10.2017 | 13605 прочитания
Какво ни казахте: Ще се възползват ли фермерите от подпомагането de minimis
Над 60 на сто от отговорилите на анкетата на Фермер.БГ твърдят, че ще се възползват от парите

Нужни ли са допълнителни разяснения по мярка 14?

news