Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) организира дискусия между преработватели на овче мляко и представители на бранша, в лицето на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), научи Фермер.БГ.
 
 
Нуждата от подобно събитие бе продуктувана от проблемите в овцевъдството, които, по думи на експерти, се преповтарят с миналогодишните. На срещата бяха обсъдени очакванията от тазгодишмната кампания.
 
От НОКА очертаха основните проблеми, по които трябва да се работи, а именно сключването на договори за изкупуване на продукция без вписване на цена. Асоциацията е категорична, че този проблем трябва да се следи и съответно изкупвачът да се санкционира при липсата на цена в договорните отношения.
 
НОКА изтъкна отново факта, че все още редица преработвателите отказват да купуват овче мляко. Освен това цената в редица райони е 90 стотинки, което, по думите на съпредседателят Симеон Караколев, е катастрофа. Браншовата структура призова цените да не се намаляват спрямо миналата година.
 
От своя страна преработвателите бяха категорични, че хубавото овче мляко, което е с документи, се купува на цени от 1,40-1,50 лв. без ДДС. 
 
Друг голям преработвател коментира, че цени от 0,90 – 1,00 лв. не се дават от него и от негови колеги. Но не изключи факта, това да е практика в районите, в които има концентрация на дребни производители. По думите му, подобна цена е възможно да се дава от прекупвач, който доставя продукцията на мандрите и прибира сериозна разлика.
 
За съжаление, преработвателите са категорични, че ръст в цените тази година няма да има. Дори са възможни леки намаления, спрямо цените от миналата година. Това идва от голямата промяна на европейския пазар.
 
Факт е, че големи европейски производители, които традиционно не са произвеждали тип бяло саламурено сирене, сега правят подобри продукти. В много гръцки предприятия и тази година, както и миналата, има сериозни количества сирене от овче мляко. Това е само един от фактовите, който подбива цените.
 
Преработвателите приветстваха идеята на НОКА да се направи организация за събиране на млякото от фермерите и директното му транспортиране до мандрите. От асоциацията са убедени, че по този начин ще се редуцират злоупотребите на прекупвачите.
Дискутирана беше и темата за вериги и промоцията на продукти от овче мляко във големите търговски обекти.