Салву Атард е овцевъд от Малта. През последните пет години той получава субсидиране от Европа и в момента произвежда сирене в родната си страна.
 
 
 
„Моето семейство имаше ферма, в която трябваше да ходя след училище. След като Малта влезе в ЕС, реших да направя своя овцеферма. Получих финансиране по две направления от Европа – за изграждане на ферма и за производство на сирене“, коментира Атард.
 
Той е категоричен, че продуктите от Малта са уникални и не могат да бъдат намерени никъде другаде.
 
 
„През последните четири години експериментираме с производството на сирене. Едва от една година насам обаче запознахме да изнасяме за Европа. Благодарение на ЕС успяхме да реализираме тези големи инвестиции. Факт е, че Европа подобрява живота на хората“, заключи фермерът.
 
Овчето и козе сирене е изключително популярно в Малта. Един от най-специфичните видове се нарича zhbeyna, направено от овче или козе мляко с различни добавки, най-като най-често това е черен пипер и много подправки.