Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Овцевъд: Парите не са достатъчни, но за българското животновъдство никога няма да са

В България трудно се гледат животни, коментира Михаил Михайлов за Фермер.БГ

Овцевъд: Парите не са достатъчни, но за българското животновъдство никога няма да са
Автор: Кристи Стоилова, Фермер.БГ
Михаил Михайлов се занимава с овцевъдство от 25 година. В стопанството си във великотърновсия регион отглежда 300 броя овце.  
 
 
- Г-н Михайлов, определиха ставката по Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, достатъчна ли е сумата от 40,30 лв. според Вас?
- Парите не са достатъчни, но за българското животновъдство никога няма да са. Но като няма повече и на това сме доволни. Дори и храната не можеш да покриеш с тези пари.
 
- Как ще се отрази според Вас разделянето на това плащане на траншове - 28,36 лв. през ноември и 11.94 лв. през януари 2018г.?
- Зле, защото фуражът трябва да се купи сега, а не януари. Сега е и мъртъв период, тази година няма много фуражи, парите се изплащат късно, а вече всичко поскъпна, но никога не дават парите когато трябва. С тези траншове не може да си направим сметка, за да знаем какво да правим.
 
- Как ще коментирате времето на изплащане на ставката тази година в сравнение с предходните?
- Тази година е най-зле, защото едните пари ще получим сега, надяваме се, а другите януари. Едно е да получиш парите накуп, друго е да ги точат така. 2015 г. дадоха всичко навежднъж и знаехме какво да правим. Миналата година парите бяха по-малко, сега малко са ги увеличили, но са разпокъсани.
 
- Каква е цената на млякото в момента? 
- В момента овче мляко не се взема, но цената е на 1,20 лв./л. Има райони по 1,00 - 1,05 лв./л, пак е много ниска. Аз работя с една мандра от много години, коректни са и задържаха цените. Но мандрите натискат много производителите, като могат да вземат печалбата, защо да ни я дават на нас. Винаги има по трима-четирима посредника, ние винаги губим, а потребителят накрая пак е потърпевш. Взимат млякото на 1,20 лв./л, но сиренето в магазина е 15лв./кг, как става това? От пет литра мляко се произвежда един килограм сирене, това са 6 лева, а останалите къде отиват? 
 
- 2017 г. е към своя край, каква беше тя за Вас?
- Много зле! Най-вече откъм цената на млякото. Намалиха го, а като тръгнахме да доказваме, мандрите веднага ни натиснахме. 1,20 за литър е смешна цена, миналата година беше 1,40 – 1,50 лв./л, а сега ни извадиха душите, а в началото дори не го взимаха. Да не говорим за пазарите – няма такива. Половината фермери не могат да си докажат млякото, мандрите си сменят имената всяка седмица. Трудна година беше, такова е положението, в България трудно се гледат животни.
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Ясна е ставката за преходна национална помощ за говеда
 

Нужно ли е животните под селекционен контрол да подлежат на ДНК контрол?

news