x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Овощари: 0.50 лв./дка е приемлива цена за борба с градушките

Ще има проблем с това бедствие в нивите край Дунав, смятат стопани

Овощари: 0.50 лв./дка е приемлива цена за борба с градушките
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
Оператор: Валери Цветанов
В Северна България никога не е имало радар за защита от градушки, на базата на който да се изградят ракетни установки. Имаме уверението на правителството, че ще се купят 4 самолета, с които чрез самолетен способ ще се защитава територията на Североизточна България. 
 
Радарът ще бъде изграден в Шумен и няма да има проблем през следващите години. Казаха, че проблемът ще го има в 5-километровата ивица около река Дунав, защото е гранична зона и ще апелираме този въпрос също да се изчисти, защото ние сме дунавски овощари и около Дунав са концентрирани голяма част от градините ни. Това разказа за Фермер.БГ Павел Спасов, член на УС на Съюза на дунавските овощари. 
 
Според неговия колега Мирослав Черников, който също е член на Съюза на дунавските овощари, 0.50 лв., които се предлагат всички земеделски стопани, които са получавали подпомагане по схемата за единно плащане на площ (СЕПП) през предходната стопанска година, да плащат за борба с градушките и другите природни бедствия, е приемлива. 
 
„Мисля, че много от нашите членове ще се съгласят с нея. Но, както каза колегата, тази ивица, която е покрай Дунав, даже и моите градини почти на 90% са концентрирани в тази ивица, където най-вероятно борбата с градушките няма да ни удовлетвори. Но има други методи, като например има оръдия, с които ще се опитаме да се сдобием.
 
Дали по МИГ-овете, които сега ще стартират в Крайдунавските области. Проблемът там ще бъде може би радарната система, която струва страшно много пари и няма да ни бъде по силите да я купим, но да се надяваме, че това ще бъде един от следващите въпроси, които ще отправим към министерството“, обясни Черников. 
 
 
По повод измръзването на много овошки в Североизточна България Павел Спасов каза: „В нашия регион най-тежко е с кайсията - над 60-70 и до 100%. Има частично поразени прасковени градини, а също и при черешите над 50 процента има измръзване.Пораженията са огромни и тепърва ще се констатират“. 
 
От своя страна Мирослав Черников отбеляза, че ситуацията в Силистренско е критична. „Измръзванията по кайсиите са над 90%, което наистина е много сериозно. Трябва, може би, при такива кризисни години и при лоши климатични условия, по някакъв начин министерството да се намеси, особено в този бранш. 
 
Мисля, че преди години беше до 7 000 евро, но мисля, че това сега няма да бъде достатъчно – най-вероятно трябва да ни подпомогнат и тези общински фондове при пропадналите площи“, каза той. 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Правителството прие мерки за разширена защита от градушки
 
Идва ли краят на торовата индустрия в България?
10.12.2018 | 5920 прочитания
Идва ли краят на торовата индустрия в България?
Налаганите високи цени на въглеродните емисии и готвеното отпадане на антидъмпинговите мита за внос от страни с ниски рестрикции водят до ликвидация на сектора

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news