На фермерския фестивал тази сряда – 11 юли, ще се проведе дегустация на сирене и мляко от Чепеларе. Това ще стане в 12 часа, съобщиха организаторите. Те посочиха, че ще има и специално представяне на Българска млечна компания – Чепеларе ООД.
 
 
Младият Димитър Калфов отглежда овце над Чепеларе при надморска височина над 750 метра. Работил е в чужбина, но се върнал в България с идеята да помогне на дядо си в гледането на овцете. Направил и следващата стъпка: регистрация по Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните за преработка и преки продажби. И сега семейството прави овче кисело мляко и сирене, което има голям успех на фестивала на „Произведено във фермата“.
 
 
Според проучвания  на Института по криобиология и  хранителни технологии към Селскостопанската академия сиренето, произведено от мляко на планински породи овце,  отглеждани в Средните Родопи, държи световния рекорд  по съдържание на биологично активни вещества, които подпомагат превенцията на сърдечно-съдовите, мозъчно-съдовите  и онкологичните заболявания.
Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10:30  до 18:30 ч. пред министерството на земеделието.
 
Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и  сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, биовино, биооцет, биочай, биогъби шийтаке, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя. 
 
Запазена марка на фестивала са демонстрациите и дегустациите на фермерски храни и рецепти.
Проектът Фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира от Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“ в партньорство с Район „Красно село“ и Сдружение  „За Земята“, както и с финансовата подкрепа на Програма Европа – 2018 на Столичната община.
 
Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите  или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.