Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Отпада условието за поддържане на % животни при специфично подпомагане

От Кампания 2014 отпада изискването от Наредба № 2 за задържане на определен процент от заявените животни по схемите за специфично подпомагане

Отпада условието за поддържане на % животни при специфично подпомагане
Автор: Фермер.БГ
снимка: © Фермер.БГ
От Кампания 2014 отпада изискването от Наредба № 2 за задържане на определен процент от заявените животни по схемите за специфично подпомагане. Това става ясно от презентация на Дирекция “Директни плащания и пазарна подкрепа”, публикувана на интернет страницата на Министерство на земеделието и храните (МЗХ).
 

 
До Кампания 2013 включително, имаше изискване кандидатите да продължат да отглеждат най-малко 90 % от заявените животни по схемите за производството на краве мляко за кампании 2010 и 2011 и 80% от заявените животни по всички схеми за специфично подпомагане за кампании 2012 и 2013 в края на периода на задържане за съответната кампания. Това беше условие за отпускане на субсидия.
 
Промяната, която се прави от Кампания 2014 е съобразена със становище на Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ в Европейската комисия. 
 
Размерът на субсидията ще се определя въз основа на административни и/или проверки на място брой животни едър рогат добитък. При разлика между декларираните и установените  животни се определя дела на животните с нередности. Разликата се изчислява в процент спрямо  установения брой животни:
 
Когато броят на животните с нередности е до 3 включително, или процентът на несъответствие/наддеклариране е до 10% включително, подпомагането за установения брой животни е минус броя  на животните с нередности;
 
Когато броят на животните с нередности е над 3 включително или процента на несъответствие/наддеклариране е между 10% и 20% включително, подпомагането е за установения брой животни минус удвоения брой на животните с нередности;
 
В случай, че несъответствието/над-декларирането е между 20% и 50% включително, не се отпуска подпомагане по дадената схема за конкретната кампания; а при над 50% освен с липса на подпомагане за текущата кампания, кандидатът се санкционира със сума, отговаряща на разликата между броя на декларираните животни и броя на установените животни, която трябва да бъде удържана в следващите 3 години.
 
При схемите за овце и кози, ако се установи разлика между броя декларирани животни и установените животни, тогава намаленията се прилагат още за първото животно –  т.е. по схемите за овце-майки и кози-майки не е налице изключението за първите до 3 включително животни с нередности, независимо от това какъв процент на над-деклариране се явяват те.

 
 
© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Резонни ли са поисканите оставки на експерти от МЗХГ?

news