Две министерства правели опит да заобиколят закона за ГМО Министерствата на земеделието и на екологията търсят начин да заобиколят закона за ГМО и да не забранят разрешените в ЕС генномодифицирани царевица МОН810 и картоф "Амфлора", алармираха еколози.

Това предизвика питане в екокомисията, която се събра на извънредно заседание вчера. Според последните промени в закона за ГМО, когато в друга страна от ЕС е задействана предпазна клауза за генномодифициран продукт, аграрният министър е длъжен да започне такава и у нас.

На 30 юни е била свикана консултативната комисия за ГМО, в която участват три НПО-та, но без право на глас. Членовете й са 15 хабилитирани учени. Били са поканени и представители на Комисията за защита на потребителите. Царевицата МОН810 е с предпазна клауза във Франция, Австрия, Унгария, Люксембург, Гърция и Германия. Картофите "Амфлора" са забранени в Австрия и Унгария. Страната ни може да ползва научните изследвания за вредността на продуктите, направени в тези държави. Но нашите учени от консултативната комисия си измили ръцете, че тъй като у нас са забранени полевите опити, няма как да проверят дали тези доказателства са достоверни. Затова отказали да вземат становище.

От редица НПО подозират, че точно това ще даде повод министерството на земеделието да откаже налагането й. На практика законът за ГМО не позволява засяване на такива култури заради големите буфери, записани в него. Но е възможно да има терен от няколко хектара, който да не попада в забраните. "Въз основа на информацията, която получихме, аз поисках в комисията по екология да бъдем информирани, за да разберем какво е било обсъждано или става дума за опипване на почвата за прокарване на корпоративни интереси", обясни Георги Божинов пред "Сега". Колегата му Румен Такоров пък напомни обяснението на про-ГМО учените, че са загубили битката, но не и войната. Следващия четвъртък пред екокомисията обяснения ще дават екоминистър Нона Караджова и заместничката й Евдокия Манева.