Относително добра е реколтата от рози тази година. Розобер тече в момента в Казанлъшко, а също и в района на Гурково. Тази година розоберачите получават между 50-60 стотинки за всеки обран килограм розов цвят.

 

Все по трудно става набирането на розоберачи, което се дължи на ниската изкупна цена за килограм цвят. Не липсват и ентусиасти, които споделят, че брането на рози е истинско удоволствие. Очаква се розоберът да приключи в началото на месец юни.

 

Изкупната цена на розовият цвят тази година ще се определя основно от разходите за берачи и от качеството на цвета. Производители от Гурково, заявиха пред Фермер.БГ, че няма да паднат под 2 лв./кг., а в момента цената ПРОДАВА в някои региони на страмната, където фермерите имат информация и не са притиснати от търговците се движи между 2,00 и 2,40 лв./кг. в зависимост от изкупните количества.

 

Припомняме ви, че още през зимата т.г., основните играчи на пазара на маслодайна роза обявиха споразумение за изкупна цена от 1,30 лв./кг., която е по-ниска от миналата година и се очаква да доминира на пазара и най-вече към дребните производители.