ВИДЕО : Начало на гроздобер - Килифарево 2009

 

Днес в град Килифарево официално бе открит гроздоберът, предаде репортер на Фермер.БГ. След като Великотърновският митрополит Григорий отслужи молебен за плодородие, първата чепка грозде отряза кметът на града Стефан Харизанов. Втората – министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.



Кметът на Килифарево съобщи, че на територията на града има около 400 000 декара обработваема земя, 4000 дка овошки и 5000 дка лозови масиви. Харизанов изрази надежда, че и занапред ще се влагат средства за развитието на лозарския сектор в региона. В землището на града вече са отделени нови територии за отглеждане на млади лозови насаждения, съобщи той.



Пред журналисти след откриването на гроздобера министър Найденов заяви, че до 2013 година България трябва да усвои за развитието на лозаро-винарството 122 млн евро. Той каза още, че на следващия УС на Държавен фонд „Земеделие” ще бъде предложено разсрочване с една година на инвестиционните кредити на лозари и винари.

На въпрос възможна ли е държавна политика относно изкупните цени, Найденов коментира, че държавата няма механизъм, чрез който да се намесва в ценообразуването и определянето на изкупните цени на гроздето.




От пресцентъра на Министерството на земеделието и храните съобщиха, че по стартиралата за първи път тази година схема  с подпомагане с премии на държавен фонд „Земеделие”, за изкореняване на винени лозя са приети 6 заявления.

Собственикът на лозовия масив Ивайло Жеглов обяви, че ще разширява дейността си. Сега се работи по реализацията на винарна с дегустационен комплекс на входа на Килифарево. В момента основните сортове лозя, на които залагат в Килифарево са Пино ноар и Пино гри, Шардоне и Каберне Совиньон.

 


© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!