Рианон Волес, кандидат на науките в университет в Британска Колумбия, разработи начин, по който да се преустанови развитието и да се контролира синята плесен – патогенен микроорганизъм, който провокира изгниването на ябълката, информира zerno-ua.com.

Над 40% по-добър среден добив при кайсиите и малините

Благодарение на изследването, Волек е открил, че бактерия, първоначално изолирана от студените почви в канадската провинция Саскачеван, може да предотврати разпространението на плесента по време на съхраняването на плодовете и тяхното транспортиране. 

Патогенът Penicillium expansum, още известен като синя плесен, ежегодишно унищожава милиони ябълки по време на съхраняването им.

Гниенето след прибирането на реколтата води до понижаване на продукцията с до 20% в развитите страни като Канада. В същото време в развиващите се страни загубите се оценяват до 50% от реколтата.

Целта на изследването на Волес е да се намали количеството на продукцията, което се губи в резултат на плесента.

Традиционно фермерите се справят с този проблем чрез фунгициди, но по думите на учения тези методи на лечение са все по-неефективни, тъй като възбудителят е станал резистентен към тях.