На фона на информацията за поскъпването на хляба и проверките на стоките, които извършва МЗХ с цел да защити потребителите на храни, една обикновена асоциация сензационно разкри какво ядем и как никой от държавните контролни органи не си е свършил работата и не е защитил потребителя.

Независима лабораторна проверка на асоциацията "Активни потребители" направи потресаващи разкрития за 12 марки тъмни хлябове, които са на пазара и най-често се слагат в потребителската кошница. Оказва се, че тъмните хлябове далеч не са безопасни, още по-малко здравословни. Един от  фрапиращите факти е, че най-голямо захарно съдържание е открито в хлябовете с етикет "За диабетици".  Подигравката с потребителите далеч не се изчерпва само с тези факти. Неправителственият сектор обаче е възмутен и пита къде е държавата? Къде е така рекламираната агенция по безопасност храните и защо досега нито един държавен контролен орган не си е направил труда да открие това. Само се говори за приоритети, потребители, а напрактика няма нищо направено, гневят се гражданите.

 Обявените енергийни стойности на етикетите на хлябовете на всички изследвани марки са по-ниски от реално установените.Разликата в общата енергийна стойност при белите и тъмните хлябове не е голяма. Мит е, че тъмните хлябове спомагат да отслабнете, поради съдържание на по-малко калории. Високото съдържание на остатъчна пепел в продуктите в теста може да се обясни с влагането на много сол и други всевъзможни добавки, като например утайка от кафе, които обикновено имат за цел да подобрят естетическия вид на хляба.Най-високо съдържание на захари в теста е установено в хляба за страдащи от диабет.