Има развръзка по казуса с проектите на млади фермери с разсадници по мярка 112 от Програмата за развитие на селските райони. Тя обаче не е благоприятна за земеделците. Проектите на тези от тях, които са отхвърлени заради липсата на разрешително от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС), няма да бъдат преразгледани.

На заседание на Управителния съвет към Управляващия орган на Програмата беше потвърдено решението на Държавен фонд „Земеделие” да отхвърли проектите за разсадници на кандидати, които не са получили разрешение от ИАСАС. Според Управляващия орган разрешително със задна дата не може да бъде приложено към проектите.

Така, заради грешки на управляващите и администрацията, десетки бенефициенти ще бъдат ощетени и нямат да получат финансиране на проектите си за разсадници по мярка 112.

Както вече ви информирахме, при подаване на проектите не се е изисквало разрешение от ИАСАС по Наредба №9. Въпросните проекти са подадени без посочения документ по време на старото ръководство на ДФЗ. В последствие на бенефициентите е казано, че могат да подадат документа от ИАСАС със задна дата, което много от тях са направили в рамките на 10 дни. Въпреки това обаче много проекти са били отхвърлени, а днес окончателно стана ясно, че те няма да бъдат преразгледани.

На заседанието на Управителния съвет към Управляващия орган на Програмата участие взеха министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, зам.-министър Преслав Борисов, изп. директор на ДФЗ Калина Илиева и Демина Байрактарска, директор на Дирекция „Развитие на селските райони”, която е Управляващ орган на Програмата.

Още по темата:

Все още няма решение по казуса с проектите на млади фермери с разсадници

Млади фермери с разсадници все още в неведение за проектите си заради проблеми с документ от ИАСАС

Проекти по Млад фермер анулирани заради липса на документ, който не се е изисквал при кандидатстването