Преминаването от субсидиране към данъчно облагане на месната промишленост изглежда неизбежно. Това каза Джеръми Колър, основател на инвестиционната мрежа Риск и възвръщаемост на инвестициите във фермерство (FAIRR), пише treehugger.com.
 
 
Според FAIRR данък месо може да помогне за спасяването на климата, тъй като консумацията ще намалее.
 
„Глобалната животновъдна индустрия е отговорна за 15% от всички глобални емисии на парникови газове. Същевременно потреблението на месо се увеличава по целия свят. Намляването на потреблението на месо може да помогне за редуциране на опасностите за климата. Наред с това то може да има и здравословен ефект“, сочи изследването на компанията.
 
Налогът върху месото вече се обсъжда в парламентите на Германия, Дания и Швеция, пише още в анализа.
 
„Ако политиците трябва да се справят с истинската цена на човешките епидемии като затлъстяване, диабет и рак, както и епидемиите сред животински видове като птичия грип, а заедно с това се справят и с предизвикателството на изменението на климата и устойчивостта към антибиотиците, тогава преминаването от субсидиране към данъчно облагане на месната промишленост изглежда неизбежно“, заяви Колър.
 
„Такъв данък ще се появи в рамките на 5-10 години“, категорична е Мария Летини, директор на FAIRR.