От Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) съобщиха, че провеждат спешни събрания на регионалните си структури.

 

Очаква се да бъде взето решение дали да се организират протести, съобщиха пред Фермер.БГ зърнопроизводители от централна България.

 

Планира се извънредно свикване на Разширения управителен съвет на НАЗ за синхронизиране на последващите действия на земеделските производители, съобщават още от браншовата организация.

 

Вчера на запитване на Фермер.БГ, от Министерството на финансите отговориха, че забавянето на субсидиите за единица площ се дължи на извършените големи плащания по емисията глобални облигации с падеж 15 януари 2013 г., емитирани от бившия финансов министър Милен Велчев.

 

Имахме уверение, че ще получим парите до 31 януари, което е поредното неспазено обещание в последните 3 години и половина, заяви вчера Председателят на НАЗ Ангел Вукодинов. Брюксел позволи парите да се плащат след 16 октомври 2012 г., а ние ще ги получим най-рано през март по думите на финансовото министерство, допълни той. От днес започва кампанията за торене, която е най-ресурсоемката от всички и струва поне 30-40 лв. на декар. Забавянето на обещаните евросубсидии ще принуди повечето стопани да теглят нови кредити, за да извършат торенето, обясни Вукодинов. Според него това ще вдигне себестойността на продукцията.

 

От своя страна от МЗХ коментираха, че изплащането ще започне през Март, като напомниха, че законовият срок така или иначе е до 31-и Юни, а освен това държавата в момента е във финансова ситуация, според която ако се платят парите за единица площ сега, то трябва да се спрат пенсиите, социалните и здравните плащания.

 

Изплащането на земеделските субсидии за единица площ се очаква през месец март 2013 година, потвърдиха също за Фермер.БГ от Финансовото министерство.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!