x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

От Европарламента: Край на лятното часово време от 2020 г.

Въртенето на стрелките се отразява най-зле върху животновъдството

От Европарламента: Край на лятното часово време от 2020 г.
Автор: Фермер.БГ
Снимка: pixabay.com
Комисията по земеделие на Европейския парламент гласува днес решение смяната на астрономическото с лятно часово време да спре през 2020 година.
 
 
Обществена консултация с eвропейските граждани, проведена миналата година, показа, че мнозинството предпочита местенето на стрелките два пъти годишно тази практика да спре.
 
През септември 2018 г. Европейската комисия (ЕК) предложи ЕС да сложи край на смяната на часовото време още през март 2019 г. Проблеми, свързани с разписанията на влаковете и самолетите, обаче отложиха вземането на окончателно решение. 
 
Затова евродепутатите прецениха, че най-реалистично би било краят на лятното часово време да бъде обявен през пролетта на 2020 г. Предложението за директива дава възможност на държавите членки да сменят своята часова зона, ако преценят, че изборът им създава неудобство. За целта те ще трябва да изпратят предизвестие към ЕК.
 
 
„Има редица сектори и сфери на живота, където смяната на времето води до умора, намалена производителност и крие рискове за редица групи граждани. Сектор „Селско стопанство“ също ще бъде пряко засегнат. По оценки на животновъди годишно в продължение на около 6 седмици, лактацията на овцете намалява, а това води до намалена продукция“, обясни Момчил Неков.
 
Той цитира български учени, според които часовата зона, в която се намира сега България - 2 часа преди Гринуичко време, са естествената часова зона за страната ни и трябва да останем в нея.
 
В гласуваното от Комисията днес становище има и препоръка държавите да проведат проучване кое би било най-подходящото за самите тях време, както и да хармонизират решенията помежду си, за да се избегнат нелогични времеви зони и нарушения на единния пазар.

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Успешна овцеферма с катарски шоколад
 
ДФЗ приключи оценката на 175 проекта по мярка 4.2
18.03.2019 | 4138 прочитания
ДФЗ приключи оценката на 175 проекта по мярка 4.2
Подпомагат се проекти за подобряване на цялостната дейност на предприятията

Имате ли затруднения при подаването на заявления за Кампания 2019 за директните плащания?

news