От днес (25 май) в регионалните структури на ДФ „Земеделие” започва приемът на документи за изплащане на държавна помощ – de minimis за подпомагане на млечните ферми в условията на финансова и икономическа криза.

Подаването на заявления ще се осъществява в периода от 25 май до 18 юни 2010 г. Срокът, в който ще се договарят средствата е от 12 юли до 23 юли 2010 г., а самата държавна помощ ще бъде изплащана до 13 август 2010 г.

Общият бюджет по схемата е в размер на 20 млн. лв. Държавната помощ ще се отпуска на фермери, които притежават:

най- малко 5 броя биволици
най- малко 10 броя крави (ферми І –ва, ІІ-ра и ІІІ-та група)
най- малко 50 броя овце-майки
най- малко 50 броя кози майки
най- малко 50 броя кози - майки и овцe- майки общо

Общата стойност на помощта, която може да получи едно стопанство не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро. Ако на фермата са изплатени субсидии, попадащи в регламентите по de minimis до 7 500 евро след 1 януари 2008 г., получената сума ще бъде приспадана от държавната помощ.

Начин на предоставяне и изплащане на помощта

Земеделските производители подават заявление за подпомагане и съпътстващи документи по образец в отдел „ПСМП” към ОД на ДФ”Земеделие” по местонахождение на извършване на дейността.

Отдел „ПСМП” извършва документална проверка за верността на информацията, предоставена от кандидата за подпомагане, както и за спазването на изискванията за допустимост на заявлението.

ДФЗ обобщава информацията от подадените заявления и прави предложение пред УС на Фонда за разпределение на сумите, в зависимост от размера на стопанството.

ДФЗ взема решение за одобрение на заявлението или прави отказ. Проверява се, дали помощта няма да доведе до превишаване на общия размер помощ, получена от стопанството (земеделския производител) в периода от 01 януари 2008 г. към момента на кандидатстване до равнище, надхвърлящо тавана от левовата равностойност на 15 000 EUR. Ако един земеделски производител е получил помощ, попадаща в регламентите de minimis, то тази сума получена след 01 януари 2008 г. трябва да бъде приспадната от средствата, предвидени от УС на ДФ”Земеделие” по Временната мярка за тази държавна помощ.

ДФЗ сключва договор с бенефициента за предоставяне на помощта. Преди да бъде изпратено досието в Централно управление на Фонда, данните на земеделския производител и параметрите по мярката се въвеждат в базата данни под ЛОТУС.

По сключените договори, отдел „ПСМП” нарежда сумата по банковата сметка на земеделския производител в срок до 3 (три) работни дни след получаване на досиетата и одобрените заявки от Централно управление.