От днес - 1 септември  започва прием на заявления по още четири мерки от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

Това са мярка 141 "Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране", мярка 142 - "Създаване на организации на производители", 321 - "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" и 322 - "Обновяване и развитие на населените места".

1 500 евро годишно е размерът на финансовата помощ по мярка 141 "Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране" за период от 5 години. Целта на субсидията по тази мярка е да се подпомогнат полупазарни стопанства да преодолеят трудностите по посрещане на разходите, свързани с преструктурирането на тяхната земеделска дейност.

По мярка 142 "Създаване на организации на производители" ще се подпомага създаването на организации на производители в
един или два сектора.

Финансовият размер на субсидията ще се определя като процент от стойността на годишната пазарна продукция на организацията за период от 5 години - минималният брой производители е 7, а максималният размер на помощта е до 100 хил. евро за първата и втората година, 80 хил. евро за третата, 60 хил. евро за четвъртата и 50 хил. евро за петата година.

Изготвянето на бизнес плана, както и попълване на заявлението за подпомагане по тези две мерки може да се извърши безплатно от Областните служби на Националната служба за съвети в земеделието. Заявленията по двете мерки от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г. могат да се подават в Областната разплащателна агенция по постоянен адрес на кандидата.

Субсидията по мярка 321 "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" е предназначена за общини,
неправителствени организации и читалища намиращи се в селските райони. Тя може да се прилага на територията на 178 селски общини, които не са включени в градските агломерационни ареали.
Дейностите свързани с ВиК мрежите ще се подпомагат в населените места с под 2 000 еквивалентни жители във всички 231 селски общини.

Финансовата помощ по мярка 322 "Обновяване и развитие на населените места" ще се предоставя на общини извън агломерационните ареали, читалища, регистрирани по Закона за народните читалища, местни поделения на вероизповедания,
граждански дружества на физически и/или юридически лица, юридически лица с нестопанска цел.

Инвестициите по тази мярка трябва да се извършват в границите на населените места. Документи по тези две мерки се подават в Областната разплащателна агенция на Държавен фонд "Земеделие" по място на извършване на инвестицията, там може да бъде получен и образец на заявлението.

До момента по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. действат 11 мерки.