Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

От 2018 г. ракетострелците ще се наемат сезонно

Ще има още кадрови промени, които е предвидено да се справят с поставените цели занапред

От 2018 г. ракетострелците ще се наемат сезонно
Автор: Фермер.БГ

Изпълнителна агенция Борба с градушките (ИАБГ) си е поставила за цел в бъдеще да разшири противоградовата защита: до 60% от населените места и 90% от обработваема земя, трайни насаждения, смесено ползване, а също така съществено да промени състава си от служители. Това ще бъде постигнатопо няколко направления, информират Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Изпълнителната агенция "Борба с градушките" (ИАБГ).

За 3 месеца застрахователите у нас са изплатили 533 000 лв.

На първо място е необходимо доизграждане на системата за наблюдение за опасни явления чрез разполагане на 4 допълнителни МТО радарни станции. Освен това е планирано усъвършенстване и диверсифициране на способите за противодействие на градушките посредством два способа – ракетен и самолетен.

От ИАБГ искат ракетният способ да бъде осъвременен чрез изграждане на 63 нови ракетни площадки и 2 командни пункта в с. Тъжа и гр. Любимец и обновяване на съществуващите към момента 199 ракетни площадки.При самолетния способ е необходимо привеждане на летищата за работа, закупуване на софтуер и устройства за навигация на самолети и на софтуер за обработка на радарна информация за самолет способ.

Експертите в борбата с градушките планират още обновяване на комуникационните средства посредством изграждане на оптична комуникационна мрежа за предаване на метеорологична радарна информация.С оглед разширяването на системата с 62 ракетни площадки от ИАБГ са направили изчисления и по отношение на финансовата издръжка. От сметките става ясно, че ракетострелците, които са постоянно зает персонал, ще бъдат сведени до нула. В момента те са малко над 4 000. За сметка на това се увеличава броят на постоянния специализиран и инженерен състав, ръководния и административния състав и сезонно наетите работници (ракетострелци).


 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Агрометеорология: Валежи и вероятност за градушки
 

Нужно ли е животните под селекционен контрол да подлежат на ДНК контрол?

news