Изпълнителна агенция Борба с градушките (ИАБГ) си е поставила за цел в бъдеще да разшири противоградовата защита: до 60% от населените места и 90% от обработваема земя, трайни насаждения, смесено ползване, а също така съществено да промени състава си от служители. Това ще бъде постигнатопо няколко направления, информират Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Изпълнителната агенция "Борба с градушките" (ИАБГ).

За 3 месеца застрахователите у нас са изплатили 533 000 лв.

На първо място е необходимо доизграждане на системата за наблюдение за опасни явления чрез разполагане на 4 допълнителни МТО радарни станции. Освен това е планирано усъвършенстване и диверсифициране на способите за противодействие на градушките посредством два способа – ракетен и самолетен.

От ИАБГ искат ракетният способ да бъде осъвременен чрез изграждане на 63 нови ракетни площадки и 2 командни пункта в с. Тъжа и гр. Любимец и обновяване на съществуващите към момента 199 ракетни площадки.



При самолетния способ е необходимо привеждане на летищата за работа, закупуване на софтуер и устройства за навигация на самолети и на софтуер за обработка на радарна информация за самолет способ.

Експертите в борбата с градушките планират още обновяване на комуникационните средства посредством изграждане на оптична комуникационна мрежа за предаване на метеорологична радарна информация.



С оглед разширяването на системата с 62 ракетни площадки от ИАБГ са направили изчисления и по отношение на финансовата издръжка. От сметките става ясно, че ракетострелците, които са постоянно зает персонал, ще бъдат сведени до нула. В момента те са малко над 4 000. За сметка на това се увеличава броят на постоянния специализиран и инженерен състав, ръководния и административния състав и сезонно наетите работници (ракетострелци).