От 120 до 320 кг./дка е реколтата от слънчоглед тази година, показва репортерска проверка на Фермер.БГ. Най-ниска е реколтата в Южна България и по-специално в регионите на Хасково, Свиленград и Ямбол, където сушата засегна серизоно добивите. На повечето места в тези региони, фермерите определят слънчогледите с размер  "като часовници". Поразди тази причина и добиви от около 120 - 150 кг/дка., стопаните няма да могат да покрият производствените си разходи по отношение на слънчогледа.

 

Добри добиви на слънчоглед има в Централна и Северозападна България, както и в Добруджа. Зърнопроизводители от района на Русе и Велико Търново ожънаха по 250-280 кг./дка маслодаен слънчоглед. Най-високи са добивите от слънчоглед в района на Плевен, Искър и Оряхово, където те достигнаха до 320-330 кг./дка. Масово за страната добивите обаче са около 200-215 кг./дка. До голяма степен реколтата и тази година зависеше не само от климата, но и от използваната земеделска техника и семена.

 

Цената на слънчогледа в момента е на нива 650-730 лв./тон без ДДС, като за разлика от пазара на пшеница, където сделките са малко, то при слънчогледа има ежедневни контракти за изкупуване.

 

На последната борсова сесия на Пловдивската стокова борса, преобладаваха цени за покупка на слънчоглед на нива 710 лв./тон, като в края на сесията се появи и оферта от 730 лв./тон без ДДС от място.

 

© 2011 fermer.bg