От 1 ноември 2009 г. спира приемът на проекти по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. в частта й, предназначена за селскостопанска техника, напоителни съоръжения, оранжерии, трайни насаждения и други. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на среща с Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България, съобщиха от министерството.

Приемът на проекти по останалите пера от мярка 121 ще продължи, уточни заместник-министър Преслав Борисов. Тези бюджети са предназначени за прилагане на Нитратната директива 15% от общия бюджет на мярката или 70,4 млн. евро; за инвестиции в животновъдни стопанства от сектор мляко (15% или 70,4 млн. евро); за инвестиции в животновъдни стопанства извън сектор мляко (15% или 70,4 млн. евро) и за инвестиции за биологично производство (5% или 23,5 млн. евро).

Пред Фермер.БГ министър Найденов коментира преди две седмици, че Министерството ще иска преструктуриране на бюджета по ПРСР от Брюксел като ще настоява към 121 мярка да бъдат пренасочени средства от по-малко предпочитаната мярка за подпомагане на полупазарни стопанства. Разговорите ще продължат около 6 месеца, през което време мярката ще остане затворена (Вижте ВИДЕО РЕПОРТАЖ).

На днешната среща ръководството на МЗХ за пореден път обеща, че от началото на декември ще започне и изплащането на средствата за животновъдите на глава животно, които са в размер на 61 млн. лв. и също са предвидени в бюджета. Идентификационната система към Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) ще започне работа от 1 декември с реална информация за броя на животните в страната, като малко преди това тя ще извърши ново преброяване на животните в страната.

Вижте ВИДЕО РЕПОРТАЖ :