x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Остра липса на работна ръка за розовите насаждения в Карловско

Кметове ще искат съдействие от ръководството на ВМЗ Сопот за кампанията през май

Остра липса на работна ръка за розовите насаждения в Карловско
Автор: Фермер.БГ
Месец и половина преди започването на розобера собственици на големи масиви в района на Карлово са силно притеснени, че липсва работна ръка, която да прибере реколтата.
 
 
Основната причина според тях е, че площите с розови насаждения през последните години са се увеличили почти двойно, съобщи БНТ 2. Розовите масиви в община Карлово вече надхвърлят 9 000 декара. Само около карловското село Певците те са се увеличили с 500 дка за последните две години.
 
Според един от най-големите розопроизводители липсата на работна ръка е в основата берачите още от сега да искат по-високо заплащане за килограм розов цвят. 
 
"При самото бране на розовия цвят се изисква максимално бързо да се справим и да бъде ден за ден прибран цветът", казва Станимир Богданов, производител от община Карлово.
 
 
Друга причина за недостига на хора, които да приберат реколтата, е, че много от хората, които по-рано са били безработни, сега са наети във ВМЗ Сопот и в голямо частно предприятие в района. Кметовете на населени места от Подбалкана ще искат съдействие от ръководството на държавното дружество.
 
"Само в нашето село има около 1300 дка розови насаждения, което ще покаже, че само при нас ще трябват около 1200 човека. Вече имаме разговори с кмета Емил Кабаиванов да разговаряме с ръководството на ВМЗ там, където има възможност да дадат отпуски на хората, които желаят да се включат в кампанията", обясни Богдан Богданов, кмет на село Певците.
 
Площите с розови насаждения стават много, а работници няма. Затова, някои стопани, които са имали намерение да засаждат рози, вече се колебаят, а други обмислят да продадат масивите си.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Асоциация настоява за контрол върху насажденията от рози и лавандула
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news