30 км. буферна зона за освобождаване на ГМО около НАТУРА 2000 да остане, решиха депутати от екокомисията на второ четене. Решението бе придружено с ръкопляскания от представителите на неправителствените организации, които присъстват на заседанието и имаха възможност да се изкажат за кратко.

Предложението за оставане на 30-километровата зона бе направено от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. „Водена от конструктивно намерение, според експертите територията се защитава от ГМО дори с разстояние от 10 км, но аз предлагам да остане същата цифра от 30 км”, каза председателят на парламента, след което бе бурно аплодирана. „Фенове сме на председателя на Народното събрание”, каза Албена Симеонова от Българската асоциация „Биопродукти” след гласуването на чл. 80, който бе един от най-спорните за законопроекта.

Потърсена за коментар, председателката на биопроизводителите Веселина Ралчева коментира пред Фермер.БГ, че това решение, заедно с предложените 7 км отстояние от биополетата и 10 км от пчелините е успех. „Успяхме за сега”, коментира Ралчева като направи уточнението, че инициативният комитет ще продължи да следи развитието на процеса със закона за ГМО докато не мине и окончателното му приемане от Народното събрание.