Държавите членки да ограничат до максимум 75% допустимите разходи за подпомагане на бенефициентите по изготвяне на проекти и предоставянето на консултантски услуги. Това примерно изискване е залегнало в новия регламент за Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г., в член 72. 
 
 
Това означава, че досегашната безплатна услуга за консултации, обмен на знания и информация, в това число и изготвяните безплатни проекти от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ), ще бъдат заплатена на 25% от фермерите. Все още това е само предложение, изготвено на база принципа на инвестиционните мерки. Това разясни д-р Димитър Ванев, главен директор на Главна дирекция "Съвети в земеделието и Аналитична лаборатория", по време на международната конференция на НССЗ, която беше на тема: „Настояще и бъдеще на системите за съвети в земеделието и тяхната роля за внедряване на иновациите“.
 
“Това допълнително уточнение е заложено за стратегическите планове и все още е само предложение. Моят призив е за обща позиция с различни държави членки на ЕС този процент да се намали или поне младите и малки фермери да бъдат облекчени и да не поемат този разход от 25%”, призова Ванев.
 
Експертът припомни, че това предложение е подадено от Европейската комисия (ЕК) и след държавите членки да го оборят. 
 
Проф. Пламен Мишев от УНСС подкрепи позицията на Ванев.
 
“Пазарната икономика е нещо много интересно, но винаги побеждава едрият. Чест е, че НССЗ обръща внимание на тези, които по принцип не представляват голям интерес (бел. ред младите и малките стопани). Службата обаче е изправена пред предизвикателството, защото ако досега изготвянето на проектите и консултациите по различни мерки от ПРСР беше напълно безплатно, в следващия програмен период ще се изисква 25% да се покрива от фермерите, това определено ще доведе до много негативни реакции”, коментира Мишев.
 
 
По думите му над 50% от всички проекти, които са изготвени за млади фермери, са изготвени именно от НССЗ. Това са 2500 бенефициенти – млади фермери, които са спестили около 4 млн. и половина лева за изготвяне на бизнес планове.
 
“Що се касае за мярка 6.3, през 2016 г., за периода на прием, експертите на НССЗ изготвиха 2860 бизнес плана и заявления за подпомагане”, каза Ванев.
 
 
Следете темата и на cap4us.fermer.bg