Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода след 2020 г. продължава да бъде една от злободневните теми в агросектора в Европа, макар напоследък у нас да не се говори толкова често затова. 
 
 
Ясно е обаче, че дебатът по темата продължава, особено затова колко ще са парите, предвидени за България в периода след 2020 г. Към момента Европейската комисия (ЕК) предлага общо понижаване на тавана на директните плащания. Проектът на ЕК предвижда намаление от 300 хил. евро на 60 хил. евро годишно,  като в диапазона до 100 хил. евро има стъпала с редукции.
 
Предложението е за суми между 60 000 и 75 000 евро намалението на субсидията да бъде с 25%, между 75 000 и 90 000 евро – с 50%, и между 90 000 и 100 000 евро – със 75%. Така реално една ферма няма да може да получи повече от 81 250 евро.
 
[news]
Позицията на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) е за разпределяне на 18% от всички средства в полза на два сектора .
 
„Надяваме се, че с новата ОСП след 2020 г. и във връзка с намаление на бюджета ще се направят промени. Ние ще поискаме 18% от всички средства да се разпределят за Растениевъдство и Животновъдство. Оттам искаме вътрешното разпределение на субсидиите да бъде 50 на 50, а не както е към момента – 40 на 60, като ползата е за животновъдите“, обясни за Фермер.БГ Божидар Петков, председател на асоциацията.
 
По думите на Петков това ще защити и двата сектора еднакво добре през новия програмен период. 
 
До 1 август България имаше възможност да изпрати нотификации за схемите за обвързана подкрепа. Докато при полските и оранжерийни зеленчуци имаше разместване на бюджети, което всъщност напрегна бранша, нивата за овощарите остават идентични.
 
„Бюджетът на малинопроизводството и на плодовете като цяло се запазва в досегашния си вид, без да има сътресения и разделяне. За съжаление обаче това не ни устройва и за пореден път внесохме предложение за разпределението на субсидиите, което не беше прието“, добави Петков.
 
Единствената промяна в схемите за обвързана подкрепа за плодовете е актуализация на някои от добивите, които се търсят а реализация на продукцията от ябълки, круши, сливи и вишни. Новите стойности са изчислени на база средногодишните добиви за периода от 2013 -2017 г.
 
„Считаме, че все пак това са трайни насаждения, които не се променят в годините според размера на субсидията и разни други условия“, коментира преди време за Фермер.БГ зам.-министър Вергиния Кръстева
 
Изпратената нотификация към Брюксел, касаеща плодовете е следната: 
 
Съгласно действащата сега Наредба №3 добивът от ябълки е 12 830 кг/ха, а актуализираният добив е 11 914 кг/ха. За крушите – от 7 600 кг/ха, добивът се актуализира на 5 922 кг/ха. При сливите добивът е 7 800 кг и той се актуализира на 6 246 кг/ха среден добив. За вишните от 4 200 кг/ха, средният добив се актуализира на 3 718 кг/ха. 
 
Материалът е изготвен в рамките на кампанията "ОСП работи за нас!" - Информационно действие, съфинансирано от Европейския Съюз. Вижте повече на cap4us.fermer.bg.
 
Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация отразява единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.