България е един от традиционните вносители на чесън от Китай през последните години. Потребителите у нас вече са наясно с качествата на този продукт и нерядко се срещат критики към него. Пита се остро къде е българският чесън.

Ядем повече вносни зеленчуци и повече родни плодове спрямо 2016 г.

Безпрецедентна реколта 2017

През сезон 2017 г. Китай сериозно затвърди позициите си на световния пазар за чесън и има планове да увеличи износа. Благоприятните климатични условия позволиха на местните фермери да съберат безпрецедентно голяма реколта и то с много добро качество, пишат чуждестранните средства за масова информация.

Увеличаването на търсенето на пазара на през 2016 г. накара фермерите да увеличат площите под чесън. Така плантациите сериозно бяха разширени, като общият им размер нарасна с не по-малко от 30%.

Китайският окръг Цзинсян е специализиран в отглеждането на чесън. Тук е концентрирана международната търговия с тази култура, като се продава продукцията в над 100 страни в цял свят.

По какво ще познаем новия внос от Китай?

През 2017 г. местните фермери събраха рекордна реколта. Тази година чесънът е по-голям по размер и е с по-дебела обвивка в сравнение с продукцията миналата година.

Понастоящем Китай е безспорен световен лидер по производство на чесън. Макар цената на египетския и индийския да е по-ниска, качеството на китайския е по-високо.