Все още не са ясни процедурите как ще се възстановява акцизът върху горивата, използвани в земеделието, съобщи пред репортер на Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов. По неговите думи нотификация от Брюксел има, но не и разпоредби и правилник за прилагане от българската страна.

Поетите от правителството ангажименти към зърнопроизводителите, разписани в меморандум и анекс към него, не се изпълняват, констатират от бранша. Помощта за акциза трябва да се възстановява от 1 Юли, а все още не е ясно как, освен че процедурата ще стане с ваучери, които в момента се печатат.

За да бъдат обсъдени правилата още на 18 Май трябваше да се проведе среща между финансовия министър Симеон Дянков и браншовата организация, но тя беше отложена по молба на министъра. От тогава до сега друга среща не е имало, въпреки изразеното желание за това.

Договорено е през 2011 г. земеделските производители да плащат акциз в размер на 161 лв. за 1000 литра, през 2012 – 100 лв., а през 2013 – 60 лв. Условие за възстановяването на акциза обаче ще бъде да са платени всички дължими данъци и социални осигуровки от земеделските производители върху площта, обработвана от тях с представени документи.