Голямата новина на този сезон е, че българската компания, лидер в търговията със селскостопански машини, Оптиком, е новият изключителен официален представител на руския гигант концернът Ростселмаш
 
 
Договорът, който бе подписан в присъствието на медии и представители на двете компании, за момента е за внос на зърно- и силажокомбайни. 
 
Какво обаче означава това партньорство за портфолиото на Оптиком?
„Означава един голям партньор.Това е концерн, това е световен гигант, който има ясна визия за развитие и който има огромно желание и потенциал да застане сред най-големите производители в световен мащаб“, каза управителят на Оптиком Веселин Генев.
 
 
По думите му комбайнът е най-важната машина в едно земеделско стопанство, а комбайните, които Ростселмаш произвежда, са машини от най-високо технологично ниво, които са подходящи за българския производител и имат справедлива и достъпна цена.
 
Руският гигант е разработил пет модела машини, специално за европейските пазари.
Идеята е да се обхванат от малките, през средните до най-големите производители, като машините за прибиране на зърно на Ростселмаш за европейския пазар са от 175 до 550 конски сили.  
 
За стопанства до 4000 дка идеалното решение е зърнокомбайнът NOVA, който ще е бъде представен за първи път на изложението Агритехника в Хановер. Машината е модерен съвременен наследник на старата NIVA, с доста подобрения, свързани основно с високата  производителност на машината, изключителна надеждност и простота на работа. 
 
Оптиком ще продължи да работи и с модела ACROS, който е универсален за средните стопанства и вече е познат на българските стопани. 
 
Изключително подходящи за родните фермери са двата нови зърнокомбайна – универсалният RSM 161, който е с 360 к.с и е на пазара от две години, като според стопаните показва завидни резултати на полето. И високопроизводителният роторен комбайн TORUM 770, чийто двигател има 550 к.с. 
 
„Ние считаме, че с тази гама от седем модела машини, т.е. 4 модела комбайни – NOVA, ACROS, RSM 161 и TORUM, както и трите нови модела силажокомбайни, ние ще имаме възможност да предложим на българския производител пълна гама прибираща техника, която да им даде възможността да работят и да са уверени, че тази машина ще работи на полето, защото в крайна сметка тази машина ще бъде доставена от Оптиком, а Оптиком е компания, която никога не изоставя клиентите, дори в най-тежките моменти“, заяви Генев. 
 
 
Представителите на руския концерн, чийто заводи са разположени в град Ростов на Дон, очакват чрез партньорството си с Оптиком да повишат ефективността си като бранд. 
 
„Очакваме с партньорството си с Оптиком да бъдем по-близо до клиентите, така че да могат да научат повече за Ростселмаш.  
Сега сме по-развити, по-модерни, инвестираме много в иновации и нови технологии, а също така представяме много нови машини, с които да отговорим на изискванията на различните клиенти. Осигуряваме и отличен сервиз и резервни части, а Оптиком са водеща компания в тази сфера в България. 
 
Преди сме имали други партньори в България, но ефективността в сътрудничеството ни с тях не ни беше достатъчна. Имахме нужда от съвсем нов и различен подход към българския пазар, който да бъде много по-успешен“, каза Антон Малъйхин, директор продажби в Европа в Ростселмаш.
 
По думите на Генев комбинацията от високото ниво на машините, достъпната им цена и следпродажбеното обслужване, което Оптиком може да предложи на производителите, ще е успешната формула в сътрудничеството между двете компании и ще гарантира успех и по-висока ефективност на крайните потребители. 
 
 
Модерните комбайни на Ростселмаш ще допълнят портфолиото на компанията, а това ще доведе до повече възможности за растеж и развитие, както и до по-високи пазарни позиции.
 
„Мисля, че фирмата Оптиком, с нейния потенциал, сервизен екип и с опита, който е натрупала през годините, би била един от най-добрите партньори за Ростселмаш в България“, каза от своя страна Петър Петров, представител от Ростселмаш в България. 
 
А за най-нетърпеливите, машините вече са в България и на разположение на стопаните.  
 
Повече информация за портфолиото на Ростселмаш, както и новости, свързани с бранда, можете да намерите на новата интернет страница на Оптиком ООД -  www.rostselmash.bg