Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Опростени правила и по-силна подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци

Всяка година се произвеждат плодове и зеленчуци на стойност около 47 млрд. евро в 3,4 млн. стопанства в ЕС

Опростени правила и по-силна подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци
Автор: Фермер.БГ

Европейските организации на производителите на плодове и зеленчуци ще се радват на опростени правила, намалена административна тежест и по-голяма финансова подкрепа в периоди на криза благодарение на нови правила, приети днес от Европейската комисия.

ДФЗ съфинансира с 1.5 млн. лв. застраховането на земеделска продукция

Като отбелязва края на продължилия две години преглед в рамките на текущата инициатива на комисията на Юнкер за по-добро регулиране, актуализираният и опростен делегиран регламент за европейския сектор за производство на плодове и зеленчуци ще допринесе за по-нататъшно укрепване на ролята на организациите на производители — те ще станат по-привлекателни за нечленуващите в тях производители, като в същото време ще се подобри функционирането на съществуващата схема за управление на пазара, се съобщава на сайта на ЕК.

Европейският комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган заяви днес, че секторът на плодовете и зеленчуците е от изключително значение за земеделието и производството на храни в Европа.

Европейската комисия подкрепя и ще продължи да подкрепя този сектор. Изключително важно е също така милионите фермери, произвеждащи едни от най-качествените храни в света, да получат съответното възнаграждение за своите усилия, а потребителите да продължат да имат достъп до висококачествена продукция, допълни той.Всяка година в ЕС се произвеждат плодове и зеленчуци на стойност около 47 млрд. евро в 3,4 млн. стопанства в ЕС — близо една четвърт от всички земеделски стопанства в Съюза. Според последните налични данни съществуват около 1500 организации на производители, които обхващат 50 % от производството на плодове и зеленчуци в ЕС.

Освен преки помощи и съфинансиране от ЕС на проекти за развитие на селските райони, производителите на плодове и зеленчуци в Съюза са получили извънредна подкрепа на обща стойност 430 млн. евро, откакто през август 2014 г. Русия наложи ембарго върху износа на продукти на хранително-вкусовата промишленост от ЕС.

Европейската комисия предоставя на организациите на производители и допълнително финансиране в размер на около 700 млн. евро годишно.

В допълнение към съществуващата пазарна помощ, новите правила ще доведат до:

Увеличаване на достъпната за сектора за производство на плодове и зеленчуци помощ за изтегляне от пазара — когато определени продукти трябва да бъдат изтеглени от пазара поради непредвидени пазарни тенденции.

Цените за изтегляне от пазара ще нараснат от 30 % на 40 % от средната пазарна цена в ЕС през петте последни години на безплатно разпространение (т. нар. изтегляния за благотворителни цели) и от 20 % на 30 % за изтегляния с други цели (например за компост, фураж за животни, дестилация и др.).По-голяма привлекателност на организациите на производители в сектора за производство на плодове и зеленчуци за производители, които в момента не членуват в тях, като се поясни по-добре кои действия на организациите на производители отговарят на условията за получаване на финансова подкрепа от ЕС (например инвестиции в технологии или подобряване на качеството) и като се определи максимален праг — 25 % — за продукцията, която може да се търгува извън организацията.

Въпреки че членовете се насърчават да доставят цялата си продукция на организациите на производители, които да я продават от тяхно име, при мнозина от тях съществува традиция да продават директно на потребителите.

Насърчаването на такива къси вериги на доставка е основно предложение на Комисията, но тъй като съгласно съществуващия регламент е определен само минимален праг, а държавите членки сами определят максимален праг, новите правила ще позволят по-последователен подход.Опростяване и изясняване на законодателството във връзка с транснационалните организации на производители и техните асоциации. Тези организации са ключов елемент на интернационализирането на сектора, тъй като те не само подпомагат предоставянето на по-голям достъп до пазара за продукцията на фермерите, но и гарантират, че добавената стойност, генерирана от износа на тази продукция, се връща при земеделските стопани.

За да бъдат опростени и изяснени плащанията към транснационални организации, проверките и плащанията например вече се свързват с територията, където действа транснационалната организация.

След като днес делегираният регламент бе приет от Комисията, Съветът и Европейският парламент имат два месеца да гласуват по него. След това той ще влезе в сила.

Контекст

ЕС активно подкрепя сектора за производство на плодове и зеленчуци чрез своята схема за управление на пазара (елемент от общата организация на селскостопанските пазари), която има четири общи цели:

1/ по-конкурентоспособен и пазарно ориентиран сектор;

2/ по-малко дължащи се на кризи колебания в доходите на производителите;

3/ по-голямо потребление на плодове и зеленчуци в ЕС;

4/ повишено използване на екологосъобразни техники за отглеждане и производство.

Силните организации на производители играят ключова роля в справянето с общи усилия с неочаквани и неблагоприятни ситуации. Чрез своите разпоредби за организация на общия пазар ЕС насърчава земеделските стопани да създават организации на производители, за да укрепят своето положение на пазара чрез засилване на позицията си за водене на преговори със сектора за търговия на дребно, както и чрез планиране на производството, иновации, предотвратяване на кризи и мерки за управление.

ЕС подкрепя тези усилия на фермерите, като предоставя финансиране, за да им помогне да планират производството си, да извършват иновации и да обработват земята по екологосъобразен начин.
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Променят схемите за директни плащания за млечни и месодайни крави
 

Нужни ли са допълнителни разяснения по мярка 14?

news