Учени предупреждават от години, че насекомите-опрашители, особено медоносните пчели, изчезват със заплашителна скорост. Това създава сериозни рискове за земеделието, тъй като пчелите представлява първични опрашители за много селскостопански култури. Изчезването им може да парализира работата на фермерите, което в крайна сметка да провокира намаляване на количеството на хранителните продукти на пазара, информира hortidaily.com.

Соларна ферма крие 48 кошера с медоносни пчели

Изследователи от университета в Западна Вирджиния (WVU) създадоха автономен робот, който е способен да замени живите насекоми, изпълнявайки процеса на опрашване на културите в оранжерийна среда. На този етап роботът преминава тестове в оранжерии с горски плодове.

Агрегатът използва съвременни методи за локализация и съпоставяне, а също така други инструменти, които му позволяват да планира своя маршрут, самостоятелно да управлява движението си и да провежда конкретни манипулации.

Един от основните проблем, свързани с настоящото селско стопанство, е опрашването на културите, казва Юй Гу, един от разработчиците на робота.

35% от световния обем на производство на селскостопански култури с годишен оборот около 577 млрд. долара пряко зависи от наличието на опрашващи насекоми. Понижаването на популацията на медоносни пчели в този смисъл представлява катастрофа. От гледна точка на икономическата и хранителната устойчивост съществува неотменна необходимост за търсене на алтернативни системи за опрашване, допълва Гу.



За да разрешат проблема, разработчикът и колегите му създават прототип на робот-опрашител. Тестват го в насаждения с горски плодове в оранжерийна среда. Проектът е финансиран от американския Национален институт по храните и селското стопанство (NIFA) и Министерство на земеделието на САЩ (USDA) в рамките на Националната инициатива за робототехника.