Опитно поле, което ще бъде миниатюрно копие на английска ферма, прави Земеделският колеж във Велико Търново. Фермата ще се намира до Килифарево, където колежът е започнал да изкупува земя и вече е собственик на 26 декара.

„Направили сме 400 кв. м оранжерия, почти готова е и овощната градина. Тя е 10 декара и в нея ще има предимно ябълкови дръвчета и сливи. Студът ни забави, но ще сложим по няколко дръвчета от всички видове овошки, за да се научат студентите да ги различават”, разказва директорът на колежа доц. Петър Петров.

За обучението на бъдещите агрономи и фермери в опитното поле ще има малки блокове с пшеница, царевица, соя, зеленчукова градина, лозов масив, две лаборатории по растениевъдство.

„Идеята ни е до пролетта стопанството да е готово, за да могат нашите студенти да проследят покълването, израстването на различните видове плодове и зеленчуци, да видят трите различни резитби. По-нататък във времето обмисляме идеята за животновъдна ферма. На мен ми се иска да има и малък рибарник. Всичко това ще бъде в много минимални количества и ще бъде с учебни цели”, допълва доц. Петров.

Точно срещу фермата, която в момента Земеделският колеж подрежда, има терен, на който пък ще бъде построена база. Тя също ще бъде учебна и в нея студентите ще могат да усвояват тънкостите на еко- и селския туризъм. Сега младите хора, които завършват колежа, са принудени сами да търсят възможности за тази практика, защото висшето училище няма как да осигури място на всички. Най-често студентите избират да упражняват наученото на теория в Англия, където през лятото отиват на бригади.

Летните бригади да бъдат признавани за стажове на студентите, за това са се договорили вече всички аграрни висши училища в България и фермери в Англия, при които стажуват български студенти. Фермерите, които се явяват и работодатели на младите хора, ще издават сертификат с оценка за това как са се справили студентите. Този документ ще бъде признат за производствен стаж и ще носи допълнителни кредити за момчетата и момичетата.

Всяко лято по около стотина възпитаници само на търновския колеж заминават за Англия, за да работят във фермите. Тази година за такива летни бригади документи са подали вече 70 души. Единственото условие е те да са редовни студенти. Тези, които не успяват да заминат, стажуват в България, допълни доц. Петров.

източник: в. Борба