x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

ОЛАФ отчете най-много злоупотреби с еврофондове в България, Румъния и Унгария

Службата е заключила, че 888 милиона евро вероятно са откраднати през изминалата година – малък спад в сравнение с 901 милиона евро през 2014 година, което се равнява на около 0,6% от бюджетни разходи, разпределени в програми за отпускане на субсидии за фермерите и за бедните региони

ОЛАФ отчете най-много злоупотреби с еврофондове в България, Румъния и Унгария
Автор: Фермер.БГ
снимка: © Фермер.БГ
Най-замесените държави от ЕС в злоупотреба с европейски средства са България, Румъния и Унгария. Това сочи ежегодният доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), цитиран от Ройтерс.
 
Близо 1 милиард долара са откраднати от фондовете на ЕС през 2015 година, като най-голямото концентриране на измами се наблюдава в посочените по-горе три страни.
 
Службата е заключила, че 888 милиона евро вероятно са откраднати през изминалата година – малък спад в сравнение с 901 милиона евро през 2014 година, което се равнява на около 0,6% от бюджетни разходи, разпределени в програми за отпускане на субсидии за фермерите и за бедните региони.
 
Близо 1 400 случая на измами са регистрирани през последната година. Като пример ОЛАФ дава отпускането на 1,3 милиона евро за модернизацията на завод за замразени зеленчуци в България – най-бедната страна в ЕС. След започнато разследване, следствието установило, че доставчикът на новата техника и собственикът на завода са един и същ човек, който е завишил цените на необходимите приспособления за модернизирането на цеха.
 
Измамите и грешките са широко разпространени в програмите за усвояване на еврофондове.
 
Генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер заяви, че не вярва, че корупцията е широкоразпространена, но има рязко увеличение на разкритите измами след 2013 година, което показва, че агенцията му насърчава хората да алармират при нередности.
 
През 2015г.  187 милиона евро бяха възстановени чрез съдебни действия в страни членки и върнати на Брюксел – спад от 10% спрямо предходната година. Кеслер подкрепя създаването на прокуратура към ЕС, която може да има по-широки правомощия при разследване в сравнение с тези на ОЛАФ. 

 

Годишен доклад на Европейската служба за борба с измамите с еврофондове (ОЛАФ) за 2015 г.(англ.)

 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Проекти по мярка 4.1 в риск и под лупата на ОЛАФ заради изкуствено завишени цени от доставчици
 
Хибридите на Еуралис – високи добиви в суша и дъжд
17.08.2018 | 1054 прочитания
Хибридите на Еуралис – високи добиви в суша и дъжд
Благодарение на добрата генетика хибридите на компанията се представят отлично на полетата тази година

Как бихте оценили реколта 2018 до момента?

news