На извънредното заседание на парламента депутатите решиха да отпадне държавното регулиране на производството, изкупуването и търговията с тютюн. Предвидено е тютюнопроизводителите да бъдат регистрирани като земеделски производители и да бъдат подпомагани по общия ред.


За пропадналите площи на тютюнопроизводителите – имаме начин, имаме инструмент, предвидено е финансиране, по което тези хора ще бъдат обезщетени, заяви от парламентарната трибуна зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

 

Той увери, че приетият текст съответства на пазарните отношения, на европейското законодателство и на това, което предстои да се случи след 2014 г. Димитров припомни на опозицията, че въпреки кризата и трудностите, които изпитва правителството на България, към днешна дата е изплатило на тютюнопроизводителите 329 млн. лв.

 

По отношение на компенсациите за пропадналите тютюни Димитров посочи, че в България вече има над 18 държавни помощи, нотифицирани пред ЕК, докато в началото на управлението на ГЕРБ е имало само една държавна помощ.


Тютюнопроизводството има нужда от подпомагане както чрез националните плащания, така и чрез всички фондове от европейското законодателство, подчерта народният представител от ПГ на Коалиция за България Корнелия Нинова. По думите й политиката, която провежда правителството, слага край на един сериозен икономически сектор и поставя в криза около 100 000 души.
 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!