Около 100 000 ферми в България ще бъдат закрити след края на 2011 г., съобщи своите опасения пред репортер на Фермер.БГ животновъдът от Стара Загора Танчо Колев, който е и представител на местната асоциация на млекопроизводителите.  Той посочи, че периодът от няколко години е абсолютно недостатъчен за да бъде променен целия модел на животновъдство в България.  Всички ферми в страната имат по-малко от година за да се модернизират и да покрият европейските стандарти.

Размерите на проблемa всъщност са много по-големи, отколкото си ги представят отговорните институции, смятат фермерите. Не е вярно изказването на Мирослав Найденов, че това били ферми с по две карави. Много от застрашените стопанства имат десетки крави и овце.

По темата се включват и от МЗХ, като на всеки семинар представят различна информация точно колко ферми не отговарят на изискванията. В края на миналата година се говорише за 85 000, а днес на конференция зам.-министър Цветан Димитров каза, че бройката е между 60 000 и 65 000. Всички те не покриват нормите за хигиена на произвежданото мляко. От тях пазарните субекти били около 24 000 стопанства.

Според  думите на Димитров от миналата седмица е решено чрез ДФЗ да се подпомогне млечният сектор и за целта на разположение са 80 млн. евро от гарантирания бюджет по 121 мярка на ПРСР, както и 20 млн. лв. държавна помощ под формата на кредитен ресурс, осигурен от фонда, на референтна лихва от 6 %.

 

По повод горещата тема за бъдещето на българското животновъдство и опасенията от закриването на 85 000 ферми, Фермер.БГ организира дискусия за животновъди по време на международното изложение АГРА 2011 г. в Пловдив, което ще бъде открито след броени дни.  Дебатът, в който е поканен да участва зам.-министър Цветан Димитров, ще се състои на 10 Март от 10.00 ч. в зала 1 на панаирна палата №6.


© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!