Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Официално: БАБХ потвърди огнище на заразен нодуларен дерматит по говедата у нас

БАБХ забранява придвижването на едри преживни животни в Южна България заради установеното огнище на заразен нодуларен дерматит

Официално: БАБХ потвърди огнище на заразен нодуларен дерматит по говедата у нас
Автор: Фермер.БГ
снимка: © Фермер.БГ
Българска агенция по безопасност на храните констатира огнище на Заразен нодуларен дерматит (Lumpy Skin Disease) животни в селата Воден и Черногорово, община Димитровград, област Хасково. Съмнението за болестта е установено по време на постоянните клинични прегледи, които се извършват в пограничните райони от юни 2015 година заради констатирани огнища на болестта в Гърция и Турция. Проведено е извънредно заседание в град Велико Търново на началник-отделите Здравеопазване на животните към Областните дирекции по безопасност на храните от цялата страна, за координиране на действията по ограничаване на болестта.
Още по темата
Съмнения за смъртоносния за говедата Заразен нодуларен дерматит у нас... (ДОПЪЛНЕНА)
13.04.2016
5

Областни дирекции по безопасност на храните в цялата страна са приведени в състояние на повишена епизоотична готовност. Заразният нодуларен дерматит не е опасен за човека, но нанася сериозни икономически загуби и има летални последици за едрите преживни животни. Всички едри преживни животни, болни от болестта заразен нодуларен дерматит, както и контактните с тях животни в село Воден и село Черногорово, община Димитровград, област Хасково се умъртвяват по хуманен начин и ще бъдат загробени с цел да се намали риска от разпространение на болестта в страната.

Извършва се механично почистване и многократна дезинфекция на сградите, помещенията, местата за животни и оборудването, включително и превозните средства в констатираните огнища. В 30 километрова зона около двете населени места се извършват дезинсекции с цел намаляване на популациите от кръвосмучещи насекоми, които са разпространител на заразата. Стопаните с умъртвени животни ще бъдат обезщетени.
 
Изцяло е забранено движението на едри преживни животни на територията на областите Благоевград, Бургас, Кюстендил, Кърджали, Пазарджик, Перник, Пловдив, Сливен, София град, София област, Стара Загора, Хасково и Ямбол, както и провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни. Изключение се прави само когато те се транспортират до кланица, с цел незабавно клане, но след писмено уведомление и получено разрешение от Централно управление на БАБХ.

Извършват се постоянни клинични прегледи на животновъдните обекти с едри преживни животни в изброените области. Предстои незабавно свикване на общински и областни епизоотичните комисии, които да набележат конкретни мерки за предотвратяване на проникването и разпространението на болестта, както и извършване на дезинсекция около животновъдните обекти и местата, където се намножават кръвосмучещи насекоми. Предвидено е и провеждане на дезинсекция по долните течения на реките Марица и Струма, с цел да се предотврати проникване на болестта чрез заразени насекоми от огнища в Турция и Гърция. 
 
От БАБХ припомнят, че стопаните са длъжни при съмнение за заболяване и/или смъртност незабавно да информират съответния официален ветеринарен лекар. 

 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
И в Пазарджик вземат мерки заради заразен дерматит по говедата
 
Тежка година за лозарите
17.07.2018 | 3171 прочитания
Тежка година за лозарите
Сушата, а после дъждовете са предпоставка за притеснения, каза Албена Симеонова

Ще кандидатствате ли с проект по мярка 9 от ПРСР?

news