Официален старт на гроздоберната кампания бе даден в пловдивското село Найден Герово в лозовите масиви на Винпром Пещера. Първия грозд от таз-годишната реколта бе отрязан от Изпълнителния директор на компанията - Иван Папазов. На събитието присъстваха официални гости и партньори на фирмата.

 

гроздобер - Винпром Пещера 2011

 

Пред Фермер.БГ, Егор Боев – директор на аграрния отдел във Винпром Пещера заяви, че с увеличението на площта на лозовите масиви и през тази година, те вече са над 13 000 декара.

 

В момента компанията продължава да изкупува стари лозови насаждения и работи по програмата за конверсия на лозята.

 

Реколтата от грозде тази година е отлична, като специалистите определят, че такава качествена реколта в Южна България не е имало от 10 години. Освен реколтата от собствено производство и тази година Винпром Пещера ще продължи да бъде основен изкупвач на грозде от всички региони на страната.

 

В момента в землището на Найден Герово, Винпром Пещера тества нови германски винени сортове грозде като Регент, Долтфендър, Каберне Фран, Анчелота и др. , които непосредствено след беритбата с гроздокомбайни дават измерване от 26 градуса.

 


Преди дни инж. Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното заяви, че България очаква от Европейския съюз, гроздовата ракия да бъде обявена за традиционна напитка. Това ще доведе до 50% намаление на акциза и цената за вътрешния пазар. Според Коев в момента производството на ракия в България се извършва при много по-строг режим, в сравнение с общоевропейските норми.

 

 ВИЖТЕ ВИДЕО :

 

© 2011 fermer.bg

видео архив по темата :