x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Очакват спад на средния добив на пшеница с 20-30%

Дъждовете влошиха качеството на част от реколтата, на места зърното покълна в класовете

Очакват спад на средния добив на пшеница с 20-30%
Автор: Фермер.БГ
Средните добиви на пшеницата през тази година ще бъдат с 20-30% по-ниски, заради дъждовете. Влажното време влоши качеството на зърното, на много честа то покълна в класовете.
 
 
За компрометирането на част от реколтата съобщи Румен Тодоранов, председател на Регионален фермерски съюз – Павликени, областен представител на Националната асоциация на зърнопроизводителите, пред Общинското радио на Велико Търново. По думите му, жътвата на ечемик, пшеница и рапица е приключила почти навсякъде в региона. За прибиране са останали малко площи. 
 
„Заради падналите през последните дни дъждове добивите на житото намаляха. Това с добро качество ще се реализира добре, по покълналата пшеница ще отиде за фураж най-вероятно. Добивите и качеството на зърното са от много добри до много зле. В моето стопанство също е така. В другите региони също“, каза Тодоранов.
 
Изкупните цени на пшеницата тръгват от 280 лв./тон, като има индикации и за 300 лв./тон. Зърното е борсова стока, така че цените зависят и от международните пазари, но засега няма значителни индикации за вдигане на цената на житото.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Фермер: Качеството на ечемика е добро, но продукцията я няма
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news