От догодина, когато млякото от фермите, които не са се преструктурирали, няма да може да се продава, се очаква бум в нелегалната тротоарна търговия с мляко. Стопани признават, че тогава няма да затворят фермите си, но за да оцелеят ще се принудят да пуснат продукцията си по тротоарите за левче литърът. В момента подобен тип търговия също върви в кварталите в градовете, видя репортер на Фермер.БГ

Положението се очаква да стане още по-страшно, тъй като по официално признати от МЗХ данни около 50% от произвежданото мляко в страната не отговаря на европейските хигиенни и санитарни изисквания.

Данните на министерството показват, че в първа група, т.е. покрили изискванията, са 2656 ферми. В тях се отглеждат 104 198 крави и се произвеждат 460 293 т мляко. Във втора група, т.е. в процес на преструктуриране, са 814 ферми с 13 873 крави. Най-много обаче продължават да бъдат фермите в трета група - 41 883, в които има 88 729 крави и произвеждат 188 729 т мляко.

В момента се прави анализ на фермите във връзка с преструктурирането и покриването на европейските хигиенни и санитарни изисквания. Анализът се прави на базата на проверки от Българската агенция по безопасност на храните, които трябва да приключат до 15 юни. Ветеринарите ще дават предписания на животновъдите по време на проверките.

След анализа ще стане ясно дали България ще поиска нова отсрочка от Европейската комисия за преходен период за преструктуриране на фермите.

При ферма от четири крави за покриването на нормите трябва да бъдат инвестирани между 25-30 хил. лв. От тях 75% се осигуряват по линия на мярка 121 за модернизиране на земеделските стопанства по Програмата за развитие на селските райони. Самофинансирането е 25%, или около 6000 лв., пресмятат експерти.

Както Фермер.БГ вече съобщи съществуват и алтернативни пътища за модернизиране, без да се използват мерките от ПРСР, като се тегли кредит, или се закупи стара техника от Турция, като се вложи много ръчен труд и т.н.