Очаква се Европейската комисия ( ЕК ) да намали разходите за Общата селскостопанска политика ( ОСП ) с около 10-20% след 2013г. Земеделските субсидии, възлизащи на  близо 60 млрд. евро, съставляват 40 % от всички европейски годишни плащания (130 млрд. евро годишно) и критиците твърдят, че ЕС не може да позволи повече подобни "разхищения".

 

Текущите дебати по отношение на радикалните реформи на Общата селскостопанска политика и значителното съкращаване на бюджета, разочарова фермерите в цяла Европа.В края на миналата седмица ЕК публикува някои първоначални насоки за следващия дългосрочен бюджет за 2014-2020. Те целят основно да провокират дебати по отношение на скъпоструващата на ЕС - ОСП. „Делът на ОСП в общия бюджет намалява устойчиво през последните няколко години. Тази тенденция ще продължи, но субсидиите за ОСП ще продължат да заемат мажоритарен дял от публичните инвестиции”, заявиха от ЕК. 

 

 

Това беше възприето като знак, че ЕК няма намерение да запази настоящото ниво на разходите за селското стопанство при бъдещото реформиране на европейската политика и бюджет за след 2014 г. Франция – основният бенефициент на ОСП, както и други правителства, които се ползват от тези субсидии, призоваха за тяхното запазване. А Великобритания и Швеция държат на дълбокото свиване на разходите по ОСП.

 
 

„Вероятно ще има естествено намаляване дела на ОСП в общия бюджет, но не бих предсказал големи промени в бюджета, очакваме нещо символично, намаление от порядъка на няколко милиарда евро може би.”, заяви служител на Главна Дирекция Земеделие на ЕК, на питане на Фермер.БГ. „ Това, което имаме в момента е около 55-60 млрд. евро. Не бих се изненадал, ако в края на 2020 бюджета за земеделие все още възлиза на повече от 50 млрд. евро”.

Януш Левандовски, комисар по бюджетната политика, пък заяви че разходите за селско стопанство следва да се свият до около 1/3 от общия бюджет, което предполага орязване с 20 % до 45 млрд. евро.

 

Говорителят на Главна дирекция „Селско стопанство и развитие на селските райони” ( DG Agri ) , Роджър Уейт заяви на запитване на Фермер.БГ, че е твърде рано да се прогнозира размера на бюджета за ОСП след 2013 г., но намаляване дела за ОСП от общия бюджет не означава непременно по-малък бюджет за ОСП. Той допълни, че докато постепенно се редуцира бюджетния дял за селско стопанство, финансовия пакет за ОСП остава стабилен.

 

Очаква се Комисията да предложи около 10-20% намаляване разходите за ОСП. Обикновено предложенията на Комисията търпят промени под влиянието на европейските правителства. Дори ако бюджета за ОСП се съкрати само със 10-20%, пак ще има печеливши и губещи от тази реформа. Основните губещи ще бъдат големите земевладелци и фермери, особено тези от по-старите страни членки от Западна и Южна Европа.

 

Комисията се е ангажирала с изглаждане на неравенствата в системата по разпространение на преките плащания – земеделските производители в Гърция получават над 500 евро/хектар, а тези от Латвия по-малко от 100 евро. Това предполага преразпределение на средствата.

 

В проекто-документа за реформата е залегнала и идеята за горна граница на размера на субсидиите, както и минималното ниво на паричната помощ за малките стопанства, което предполага че по-малките могат да се облагодетелстват от субсидиите за сметка на големите производители.

 

По данни на Комисията от 2008, 75% от субсидиите са получили 17,5 % от производителите в Европа. Смята се, че ограничаването на големите плащания ще освободи средства за нови приоритетни области, като например опазването на околната среда. Природозащитниците приветстват подобно решение, но са скептично настроени по отношение мащаба на екологичните амбиции, които демонстрира Комисията.

 
 
Следващи стъпки:
17 ноември 2010 -  Заседание на ЕК по въпросите на ОСП след 2013 г

Юли 2011- Комисията ще публикува законово предложение за ОСП след 2013 г; ще започнат преговори с Европейски парламент и Европейски съвет

2012 - Преговори с Европейския парламент и Европейския съвет

2013 – Разработване на нова стратегия и програми за ОСП
2014 – Започва въвеждането на новата ОСП
 
 
* материалът съдържа данни от Агенция REUTERS