Общо четири огнища на болестта Инфлуенца по птиците (грип) са констатирани към момента на територията на страната, едно на територията на Област Добрич, едно на територията на Област Хасково, едно в Област Сливен и едно в област Ямбол, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.
 
Последното огнище е констатирано в животновъден обект за отглеждане на патици находящ се в село Зимница, община Стралджа, област Ямбол, където са умъртвени близо 8 хиляди патици. Като част от мерките за ликвидиране и недопускане на разпространението на болестта се умъртвяват и възприемчивите животни в животновъден обект, който е в непосредствена близост до огнището. Към момента на територията на област Ямбол заболяването е констатирано само в една ферма за патици в село Зимница, община Стралджа.
 
В сливенското село Глушник, както и в хасковското село Узунджово, Инфлуенца по птиците е констатирана в домашно стопанство (обект тип „заден двор“). Първото огнище, това в село Стефаново, община Добрич, област Добрич е констатирано в средата на месец октомври в промишлен животновъден обект за отглеждане на патици.
 
За ликвидиране на огнищата са взети всички мерки съгласно ветеринарномедицинското законодателство. Птиците в 3 километровата зона около констатираните огнища са умъртвени по хуманен начин. Извършват се постоянни клинични прегледи в 10 километровата зона около огнищата. Към момента е забранено населването на животновъдни обекти с новоизлюпени водоплаващи птици на територията на цялата страна.