Поредния пример как могат да бъдат изгонени инвеститори, желаещи да вложат милиони левове в развитието на дадено българско село, където да бъдат открити и редица работни места, стана факт тази седмица.

 

Плевенски общински съветници спънаха инвестиционен проект за изграждането на нова маслена фабрика край село Ясен. Инвестиционния интерес на компанията "Марица олио" АД се възпрепятства най-вероятно заради корупционни намерения от страна на някои общински съветници в Плевен.

 

Фирмата заяви като инвестиционен интерес да закупи 11 789 кв.м. необработваема и пустееща земя, която в момента е като сметище и всичко е обрасло. Идейния проект е на тази земя да бъде построена нова маслена фабрика, която да даде работа и на местните хора, както и индиректно да повлияе на бизнеса и услугите в селото и региона.

 

В инвестиционния план на "Марица олио" АД се посочва, че предприятието е с капацитет от 1000 тона олио на денонощие, като освен олио, могат да се произвеждат биогаз, газ, както и производство на електрическа енергия в порядъка на 4 мегавата.