Общественият натиск победи лобистките интереси в гласуваните промени в Закона за ГМО. Обществото доказа, че може твърдо да отстоява позицията си в защита на българската природа и биоразнообразие.

След като примиерът Бойко Борисов каза пред журналисти в Народното събрание преди около час: "Убеден съм, че парламентът ще гласува да бъде забранено ГМО. Казал съм го това още преди един месец”, се даде вторият сигнал за обрата в позицията на мнозинството в предложените промени за гласуване в Закона за Генномодифицираните организми, след като в началото на работния ден на Народното събрание, стана ясно, че парламентарната група на ГЕРБ е внесла искане в деловодството на Народното събрание, с което оттегля проекторешението за налагане на петгодишна забрана за отглеждане на генно модифицирани организми на територията на страната.


С пълно единодушие народните представители приеха редакционното предложение на народният представител Лъчезар Тошев за забрана на отглеждането и освобождаването на ГМО в границите на защитените територии. Народните представители приеха текстът на чл. 80 да гласи: „Забранява се освобождаването на ГМО в границите на защитените територии по смисъла на Закона за защитените територии и защитените зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, както и на отстояния от границите им не по-малки от 30 км., а също и на отстояние по-малко от 10 км. от стационарните пчелини, регистрирани по реда на Закона за пчеларството, но ни по-малко от 7 км. от площи с биологичен начин на производство и на отстояния не по-малки по отношение на площи с традиционен начин на производство”. Народните представители приеха оставането на чл. 79 по сега действащото законодателство, с който се забраняват научните експерименти с традиционни култури като маслодайна роза, овошки и др.

Благодарим и на всички вас фермерите от Социалната мрежа на българските фермери и специално на Ивелин Желязков - izhel и Веселина Ралчева, които ревностно защитавахте позицията на по-голямата част от фермерите - запазване на чисто българското земеделие!