x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Обсъждаме със Саудитска Арабия завод за фуражи край Шумен

Според министър Порожанов проблемите със закъсняването на сеитбата са преодолени

Обсъждаме със Саудитска Арабия завод за фуражи край Шумен
Автор: Фермер.БГ
Има инвестиционно предложение от България към Саудитска Арабия за завод за фуражи с голям капацитет, който да произвежда до 500 000 тона годишно край град Шумен. Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов. 
 
 
Той обясни, че предстоят срещи между ръководството на министерството и държавната инвестиционна компания на Кралството, на която ще бъдат обсъдени възможностите.
Проблемите, свързани с хода  на пролетната сеитба, които имаше в някои региони на страната ще бъдат успешно преодолени според министър Порожанов. 
 
Той обясни, че заради обилните валежи от дъжд и сняг през първите месеци на годината и последвалите наводнения е имало известно забавяне в сеитбата на земеделските култури.
 
Част от вноските на застрахователите да влизат като финансиране в бъдещото предприятие, което ще замени досегашната Изпълнителна агенция за борба с градушките. Така министърът, който беше на посещение в стопанство в Съединение, обърна внимание на актуалния въпрос с борбата със стихията, заради която годишно десетки стопани остават без реколта. 
 
 
Точно това предложение обаче не е по вкуса на застрахователите, които преди дни изразиха мнението си в пространно становище и обявиха, че са напълно против да  че на държавното предприятие са вменени дейности с характеристиките на застрахователна дейност. 
 
Освен това министърът обърна внимание и на предвижданата годишна такса от 0.50 лв./дка за земеделските стопани, която да отива към Изпълнителната агенция за борба с градушките и да помага за финансирането. 
 
„Не може изцяло държавата да се ангажира с всичко. Земеделските производители ще трябва да се включат“, отбеляза Порожанов. 
 
 
Той припомни,че има само около 33 процента земеделски земи в България, които се пазят от градушка чрез самолетен способ, като една от идеите е районът на Добруджа да бъде обхванат от този вид градозащита. За това говориха пред Фермер.БГ  преди дни овощари от Дунавския регион, които разчитат на уверението, че ще бъдат купени 4 самолета, които да „охраняват“ от градушки Североизточна България, където на Изток от Плевен няма никаква защита от стихията. 
 
По този начин се планира и опазване на насажденията в Софийско. 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
МЗХГ предвижда по 0.50 лв./дка задължителна такса срещу градушки
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news