Изплащането на субсидиите на земеделските производители ще започне в средата на месец Февруари догодина, съобщи от трибуната на парламента министър Мирослав Найденов. Той допълни, че според подписан договор с Националната асоциация на зърнопроизводителите изплащането на средствата ще приключи до 15 март.



Пред депутатите министърът отговори, че няма забавяне при изплащането на субсидиите. Той отново обясни, че принципът за изплащане на директните плащания на площ за съответната година е заложен в регламент 73 на съвета от 2009 г. съгласно който, плащанията се извършват в периода от 1 декември в годината на кандидатстване до 30 юни на следващата календарна година. „В този смисъл за забавяне може да се говори след изтичане на този срок“, подчерта Мирослав Найденов.



Някои страни в Европа предприеха изплащане на земеделските субсидии още през месец октомври, а голяма част от западните фермери ще получат финансовата си помощ до края на тази година. У нас това е невъзможно заради прословуата орто-фото карта, която все още не е готова и се използват неактуални снимки от 2006 г.


Обяснението на министъра по въпроса е следното: „Европейската комисия и европейската сметна палата правиха проверка на процедурите по одобрение и изплащане на субсидиите по схемите за директно подпомагане през 2007 г. и 2008 г. и са установили нередности в управлението и прилагането на схемата за плащане на площ, като наложиха санкции. За 2007 г. те са в размер на 40 млн. лв., а за 2008 г. 50 млн. лв. В допълнение на това голяма част от цифровата орто-фото карта на земеделските земи в системата за идентификация на земеделските парцели е изработена на базата на самолетни снимки от 2006 г., чийто максимален срок на актуалност вече изтича.  В тази връзка с цел отстраняване на констатираните недостатъци през юни и юли 2009 г. е разработен консулидиран план за действие, съгласуван с ЕК. Според този план за действие, българската страна се ангажира до края на 2011 г. да направи пълна актуализация на системата за идентификация на земеделските парцели, чрез ново самолетно заснемане на страната на два етапа. Първо – през 2010 г. е предвидено 60% на заснемане на територията, а догодина останалите. Към момента са заснети около 59 хил. кв.км. от територията на страната, за които се изработва нова цифрова орто-фото карта и система за идентификация. По същото време в МЗХ се актуализира и слоя – площи подходящи за подпомагане по СЕПП за частта от територията на страна - извън самолетно заснетите територии през 2010 г. Заложеният срок в плана е за приключване на тези дейности и предаване в РА на обновената база данни за системата за идентификация до 31 януари 2011 г. С оглед на посченото ДФЗ не може да извърши плащане, докато не се извършат заложените в плана за действие оздравителни мерки“.


От разплащателния орган съобщават, че имат възможност да стартират плащането 10 работни дни след получаването от МЗХ на окончателния слой. Така плащанията по СЕПП за 2010 г. ще стартират средата на февруари.

 

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!