Протестите на българските граждани са основателни и ПП Обединени земеделци ги подкрепят, заявиха от партията на пресконференция.

“Ние заставаме зад справедливите искания на браншовите организации на фермерите за изпълнение на финансовите ангажименти от страна на управляващите. Подкрепяме и потребителите, които искат ясно ценообразуване и отчетност на разходите по производство и пренос на електроенергия”, каза председателят на партията Петя Ставрева.

В брифинга участваха също Свилен Радев - зрънопроизводител от Варненския регион и Симеон Стоилков, член на Експертния съвет на организацията.

“Забавянето на изплащането на евросубсидиите затруднява допълнително работата на десетки хиляди регистрирани земеделски производители, които все по-трудно оцеляват в условия на липса на устойчива и националноотговорна политика в сектора”, алармират в декларация Обединени земеделци. Днес българското земеделие и фермерите у нас не се нуждаят от частични и временни финансови решения, а от дългосрочна стратегия с ясно изведени приоритети и адекватна национална подкрепа на родното производство, категорични са от партията.

Затова ПП Обединени земеделци призовава българските граждани да подкрепят националния протест на земеделските производители, които произвеждат хляба на България, каза Ставрева. По думите й “торбата с лъжите за развитието на агросектора” са патент на няколко български правителства. В резултат на това вместо обещания ръст на доходите на фермерите имаме ръст на стопаните, които напускат сектора и рязко намаляване на регистрираните земеделски производители.  Изостава и развитието на селските райони, където се наблюдава обезлюдяване и масова емиграция – от селата към градовете и зад граница, посочи тя.

От партията алармираха, че има  рязък спад на родното производство в редица браншове. Превръщаме се в пазар за чужда продукция, идваща от страни с много по-малък потенциал за земеделско производство. Аграрната реформа трябва да продължи, като бъде осигурена подкрепа и при производството и при реализацията на земеделска продукция, е позицията на Обединени земеделци.  

ПП Обединени земеделци искат също законодателни промени, които да регламентират поземлените отношения, както и  ясна държавна подкрепа за дребните и средните земеделски стопани. За целта е необходимо спешно да се създаде нова финансова среда и да се улесни достъпът на фермерите до кредити. Необходима е и нова ценова политика по цялата верига – от производството до реализацията на продукцията, както и усъвършенстване на арендните отношения.

Констатацията е, че малка част от парите по Програмата за развитие на селата и селските райони (ПРСР) достига до стопаните, което е сериозен минус за менажирането на програмата, отбеляза още Петя Ставрева. Тя подчерта необходимостта от децентрализация на управлението на проектите по програмата, както и да бъдат променени условията и критериите по ПРСР.

Петя Ставрева коментира и промените в Обща селскостопанска политика (ОСП) и намалените средства за земеделие от 421 млрд. евро на 373 млрд. евро за новия програмен период. Според нея промяната в ОСП не отговаря на очакванията и нуждите за по-сериозна подкрепа на малките стопани в ЕС, които са най-много. Предвижданите мерки засега не са обвързани с осигуряване на необходимата финансова помощ за тях, добави тя. Ставрева коментира също, че завишението с 2 млрд. евро на парите за земеделие, които страната ни ще получи, ни се полагат по право. Лошата новина е, че българските представители в Европарламента не можаха да се преборят за изравняване на субсидиите със старите страни-членки, което за нас ще стартира през 2016 г. Тогава  обаче ще е започнал новият програмен период и нашите фермери ще са отново в ролята на догонващи, подчерта тя.

Остри критики към управлението на земеделието отправи и Свилен Радев. По думите му проблемите в сектора са много и повторяеми.  Зърнопроизводителят от Варненския регион обвини директно финансовият министър Симеон Дянков за забавените плащания, които провокираха поредния протест на фермерите. Той изрази недоумение от факта, че министърът сам посочва срок за плащане, а после заявява, че в хазната няма пари и стопаните трябва пак да чакат. Припомни също и другото неизпълнено обещание – за ваучерите за намален акциз на горивата.

Свилен Радев алармира за “емисари на т. нар. кухи фирми”. Маскирани зад определението “активен фермер”, те обикалят страната с куфарчета с пари и купуват огромни терени земя, като обещават високи ренти, някъде дори плащат и предварително. Той даде пример с фирми от неговия регион, спечелили всички търгове за общинска земя там с марж от 1-2 лева. Това може да стане единствено, ако те имат информация отвътре, категоричен е той. Радев недоумява откъде тези фирми разполагат със средства след като са регистрирани в края на миналата година, не притежават техника и не са обработвали земя.

Свилен Радев предупреди, че отново ще има проблем с изплащането на субсидиите за единица площ. Причината е, че отново има огромен брой застъпвания и презастъпвания - между 40-50 %, каза той. Радев призова земеделското министерство да обърне специално внимание на проблема.

С текста на декларацията на ПП Обединени земеделци можете да се запознаете тук

На снимката отляво надясно -Симеон Стоилков, Петя Ставрева, Свилен Радев.


© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!